Na hraně sestupu ze 2. ligy mužů ČR jsou házenkáři Sokola II Prostějov. V předposledním 21. kole jihomoravské skupiny soutěže 2023/24 sice výborným výkonem dlouho přehrávali favorizovanou Olomouc a ještě dvacet minut před koncem senzačně drželi pětibrankový náskok, leč potom jim slibně rozjetá partie klasicky protekla mezi prsty 25:29 (15:11). A teď reálně hrozí pád o patro níž do Moravskoslezské ligy.

Nečekanému vývoji utkání, který byl později k vidění, zpočátku nic nenasvědčovalo. Papírově mnohem silnější hosté odstartovali v pohodě, bez nejmenších problémů otočili z 1:0 na 1:4 a v 10. minutě ještě zvýšili svůj náskok (3:7). V tu chvíli však outsidera možná podcenili, Hanáci se naopak zvedli. A to natolik pronikavě, že suverénně ovládli zbytek úvodní půle!

Klíčem k tomu bylo obrovské zlepšení obrany, v níž všichni členové sestavy makali na víc než sto procent. Navíc se parádně rozchytal gólmanský matador Jiří Hrubý, směrem dopředu řádili Jiří Kosina palbou ze spojky i proměněnými sedmičkami a Šimon Kintr rychlými protiútoky. Bezradný protivník se rázem dostal do potíží až překvapivě značných, absolutně nevěděl, co s tím. Jen nevěřícně přihlížel šokujícímu obratu na poločasových 15:11!

Prostějovští borci se postupně dostali do ohromné euforie, v níž svou převahu po změně stran ještě zvýšili (16:11, 19:14). Ve vzduchu se vznášela výsledková senzace, ovšem do té doby marní Olomoučané ji ve zbytku mače nekompromisně zahnali. Zásadní význam přitom mělo, že Sokolu II totálně odešla dlouho fungující ofenziva.

Od zmíněného stavu 19:14 následovala v domácím provedení nekonečná série neúspěšných střel včetně zahození řady jasných tutovek, tuto klíčovou pasáž doslova vychytal Tadeáš Spěšný. Načež jeho parťáci výrazně zrychlili hru a šňůrou devíti tref za sebou na 19:23 převážně z bleskových trháků rozhodli o svém předpokládaném vítězství.

Ordeltovi svěřenci se pak sice v závěru z obřího čtvrthodinového výpadku vzpamatovali, nicméně na záchranu střetnutí již bylo pozdě. Soupeř bezpečně držel větší odstup a finiš v poklidu dotáhl k výhře – 25:29.

 

HÁZENÁ

2. liga mužů JM 2023/24, 21. kolo

Sokol II Prostějov – HBC Olomouc 1966 25:29 (15:11)

Brankový sled: 1:0, 1:4, 3:5, 3:7, 6:7, 9:8, 9:10, 12:10, 16:11, 16:13, 17:14, 19:14, 19:23, 23:26, 23:28, 25:29.

Rozhodčí: Klvaňa a Weber. Vyloučení: 6:3. Sedmičky: 7/5:5/3. Diváci: 90.

Sestava a branky Prostějova: Hrubý, Sladovník – Jurik 2, Jurík 2, Korsa, Kintr 4, Bečička 1, Hudeček 2, Šestořád 1, Čižmárik, J. Grepl, Javůrek 3, Nesvadba, Kosina 7/5, Jurečka 3. Trenéři: Svatopluk Ordelt a Tomáš Jurík.

Nejvíc branek Olomouce: Lešanský 6/1, Filipec 5, Krejčí 4, Kašpar 4/1.

Hodnocení trenéra Sokola II Prostějov

„Sice jsme nezačali dobře a prohrávali 3:7, ale potom se náš výkon velice zlepšil. Především jsme výborně bránili, na naši postavenou defenzivu se Olomouc hodně trápila. Navíc skvěle chytal Jirka Hrubý a vepředu jsme proměňovali příležitosti, proto se nám zbytek prvního poločasu i začátek druhého tak vydařil. Vedli jsme až o pět branek, pak bohužel nedali od čtyřicáté do padesáté minuty ani jeden gól, sami jich dostali devět za sebou. A to rozhodlo. Po našich chybách v útoku a neproměněných střelách i šancích následovaly rychlé přechody hostů do útoku, které jsme nestíhali zastavovat. Podlehnout druhému celku tabulky o čtyři není v našem postavení vůbec špatné, jenže když tak dlouho o dost vedete, porážka nakonec moc mrzí. Teď nám hrozí pokles na poslední místo, tím i možný sestup. Buď musíme v závěrečném utkání bodovat v Litovli, nebo Hustopeče nesmí zvítězit v Maloměřicích. Snad to béčko Majlontu neodevzdá, či si to uhrajeme sami. Případně se ani ze dna pořadí padat nemusí. Musíme věřit, že všechno dobře dopadne a ve druhé lize zůstaneme.“

Svatopluk Ordelt, hlavní kouč prostějovských házenkářů