Po všech stránkách precizní a velice dobře zvládnutá byla organizace devátého ročníku Metle Cupu v malé kopané, ačkoliv turnaj ne vlastní vinou potkaly dílčí komplikace. Početný pořadatelský štáb fotbalového klubu TJ Sokol Otaslavice ale všechno operativně vyřešil a pro příští léto už může směle vyhlížet kulaté jubileum.

„Z patnácti přihlášených mužstev nakonec hrálo jen dvanáct, což byla nepříjemná komplikace. Mrzela nás tím víc, že dva týmy nedaly předem vůbec vědět a my jsme se o zrušení jejich startu dozvěděli až půl hodiny před prvními zápasy. Chápu, jsme jen lidi, ale že se nesejdou, věděli určitě mnohem dřív. Aspoň máme do příštích let jasno o tom, že zrušíme možnost hradit startovné až v den akce přímo na místě. A platit se bude výhradně předem,“ pustil se do hodnocení jeden z organizátorů Jan Frehar.

Řešení prekérní situace bylo naštěstí jednoduché: ze tří pětičlenných základních skupin se staly čtyřčlenné. „Každopádně to byla škoda, za kterou jsme však my opravdu nemohli. Nižší počet utkání ve skupinách jsme se po domluvě s účastníky rozhodli vynahradit aspoň tím, že zápasy play-off se hrály na dvakrát patnáct minut, tedy dohromady o deset víc než v úvodní fázi. Zároveň jsme klukům dávali trochu více času na odpočinek mezi jednotlivými duely,“ přiblížil Frehar zvolená opatření.

Nicméně i s dvanácti startujícími družstvy zůstala sportovní úroveň akce vysoká. „Máme nějakou desítku stabilních týmů, které sem do Otaslavic jezdí na Metle Cup pravidelně každý rok. Hrají za ně velice dobří fotbalisté z klubů našeho okresu a my jsme moc rádi za vybudované vztahy, že tahle spolupráce funguje. Chyběl jen nějaký mančaft odjinud, z větší dálky. Tentokrát nedorazil ani slovenský celek, který tu hrál předchozí dva roky, ani kluci od Šternberka. Snad zase příště.“

Každopádně se do závěrečného souboje dostali největší favorité. „Dobrochov startoval poprvé loni, vyhrál a letos přijel s ještě silnější sestavou, kterou tvořili známí hráči z divize a krajského přeboru. Podobně kvalitní vždy bývají i Chop Pot, ale těch tentokrát zůstalo fakt málo, ve finále bez možnosti střídání už neměli šanci Dobrochovu víc vzdorovat. Velice dobře ale hrály i další mančafty v pořadí, dá se říct všichni čtvrtfinalisté. S tím můžeme být spokojení,“ zmínil Frehar.

Co však nejen jemu přišlo líto, to byl nezájem místních obyvatel o Metle Cup. „Tohle nás mrzí opravdu hodně, že uspořádáme takovou větší sportovní akci s veškerým zajištěním včetně spousty dobrého jídla i pití – a pak se většina lidí tady z Otaslavic vůbec nepřijde ani na chvíli podívat. Přitom to děláme i pro ně,“ litoval Honza Frehar, aby ohlédnutí zakončil přece jen pozitivně. „Myslím, že organizačně bylo vše zvládnuté výborně, za těch devět let už každý ví, co přesně dělat. Taky sportovní kvalita přes určité zmíněné komplikace zůstala dobrá, vyšlo i počasí, byť jsme po bouřce v pátek večer trnuli, aby hřiště nezůstalo pod vodou. Naštěstí byl trávník během soboty v pořádku a všechno dobře dopadlo. Velké poděkování patří jak všem, kteří se podíleli na organizaci Metle Cupu 2024, tak veškerým partnerům.“

No a v červenci 2025 se všichni těšíme na jubilejní 10. ročník!