Největší turnaj v malé kopané na Prostějovsku nesoucí tradiční název Metle Cup 2024 dospěl ke svému devátému ročníku. Jako obvykle jej uspořádal fotbalový oddíl TJ Sokol Otaslavice ve svém sportovním areálu klasicky druhou červencovou sobotu. Po nadmíru zajímavých a místy i hodně dramatických bojích se do finále dostali dva největší papíroví favorité, vítězové z předchozích let, a sice SK Dobrochov a Chop Pot. Aby nakonec Dobrochovští zaslouženě oslavili obhajobu loňského triumfu.

 

ZÁKLADNÍ SKUPINY

Úvodní fáze turnaje se neobešla bez řady dílčích výsledkových překvapení. To největší však bylo jiného charakteru a mělo dost negativní nádech ze strany některých přihlášených týmů. Hned tři z patnácti se totiž na poslední chvíli nezúčastnily, dva dokonce ani nedaly o své absenci předem vědět a organizátoři tak jejich neúčast zjistili až půl hodiny před startem. Nepříjemnou situaci však operativně vyřešili tím, že se akce uskutečnila ve dvanácti mužstvech bez Olé Týmu, Vrahovic i Beer Fans s tím, že každá skupina byla pouze čtyřčlenná místo původního obsazení pěti celky.

Po tomhle nemilém extempore se šlo tedy hrát, skupinové duely na dvakrát deset minut. V grupě A přitom exceloval Brodek u Prostějova, který smetl AC Roma B 10:0 i Kobeřice 13:0, dokonce si také poradil s favorizovaným Chop Potem 3:0. Ten bez problémů jistil svůj postup do play-off ze druhého místa dvěma drtivými výhrami, zatímco třetí AC Roma B dál neproklouzlo v důsledku vysoce záporného skóre.

V béčku pro změnu zvládly zahajovací část famózně domácí Otaslavice A, když přejely Litrpool B 5:0, udolaly FC Prostějov 1:0 a v krásném střetnutí přestřílely papírově o něco silnější Dobrochov 4:3. Obhájce ale jinak neměl potíže, dalším dvěma protivníkům naděloval a společně s prvními Otaslavicemi měl čtvrtfinále v pohodě jisté. Místo mezi osmičkou nejlepších přitom vydřel i třetí FC Prostějov zásluhou přemožení Litrpoolu B těsně 3:2.

Skupina C byla celkově nejvyrovnanější. Áčka Litrpoolu i AC Roma si suverénně poradila jak s Hanáckou šlechtou, tak s Otaslavicemi B a ve vzájemném utkání pak remizovala 2:2. Prvenství při shodném počtu získaných bodů připadlo lepším skóre Litrpoolu A, zatímco výběr AC Roma A zůstal druhý. Ze třetí pozice pronikla do vyřazovacích bojů Hanácká šlechta, jež v klíčovém zápase porazila domácí B-mužstvo 5:2.

ČTVRTFINÁLE

Mače vstupního kola play-off se hrály už na dvakrát patnáct minut. A náročnost se navíc zvýšila též změnou charakteru počasí, neboť příjemné dopolední klima se zataženou oblohou postupně vystřídalo pořádné vedro s nemilosrdně pálícím sluníčkem.

Rozjetý Brodek u PV pokračoval ve svém galapředstavení tím, že nad FC Prostějov vedl kvalitním výkonem 3:1 a zdálo se, že má střet pod kontrolou. Houževnatý soupeř však dvěma rychlými góly srovnal na 3:3, načež brodecká družina brzy kontrovala další, a jak se ukázalo vítěznou trefou (4:3).

Obrovské drama přinesla čtvrtfinálová bitva mezi úřadujícími premianty Metle Cupu a perfektně hrajícím AC Roma A. Druzí jmenovaní měli vydatnou podporu svých početných fanoušků, byli lepší, měli mnohem více šancí. Přes úžasně chytajícího brankáře ale žádnou neproměnili a po bezgólové remíze 0:0 následně museli spolknout hořkou pilulku v penaltovém rozstřelu, který úspěšněji zvládl SK poměrem 3:2.

Podobně vypjatá byla rovněž konfrontace zkušeného Litrpoolu A s neméně ostříleným Chop Potem. Většinu času panoval nerozhodný stav a výsledek byl dlouho na vážkách, než mírně favorizovaní vítězové otaslavického klání z nedávných let vsítili rozhodující zásah na 3:2.

Jediným čtvrtfinále s jednoznačným vývojem se tak stalo to, v němž pořádající Otaslavice A coby premiant základní grupy A poněkud nečekaně nestačily na až třetí mančaft skupiny C Hanáckou šlechtu. Ta rychle utekla do tříbrankového náskoku, který potom dál zvyšovala. Naopak domácí se zle trápili a teprve v závěru dvěma zásahy zkorigovali na 2:6, přesto logicky prožívali značné zklamání.

SEMIFINÁLE

První semifinálový duel sliboval možné nervy s otevřenou vyrovnaností, nicméně vše dopadlo úplně jinak. Do té doby neporaženému Brodku u Prostějova, který turnajem procházel s nebývalou přesvědčivostí, byla rázně přistřižena křídla kolektivem SK Dobrochov. Ten od začátku ostříleně diktoval tempo, trpělivě budoval herní převahu, a ještě k tomu dokázal zužitkovat vypracované příležitosti. Tím pádem získal bezpečný náskok 5:1, jenž sice obrozený sok svým náporem ke konci dotáhl na 5:3, leč víc už nestihl.

Druhé semifinále se zpočátku neslo jasně v režii Hanácké šlechty. Ta sice ve skupině schytala dva debakly, ovšem s přibývajícím časem šly její výkony neustále nahoru a v úvodní pasáži medailového souboje vše gradovalo průběžným stavem 3:0. Chop Pot v minimálním počtu hráčů vypadal na odpis, nicméně kvalitní plejeři spolufavorita navzdory rostoucí únavě nic nevzdali a mač obdivuhodně otočili. Nejprve vyrovnali na 4:4, vzápětí i se štěstím ustáli infarktový rozstřel z penaltové značky 2:1.

O 3. MÍSTO

Zápasy o bronz při jakýchkoliv sportovních podnicích většinou nemívají nijak velký náboj, což platilo také v sobotním odpoledni na otaslavickém trávníku. Brodek přitom neponechal absolutně nic náhodě a viditelně odevzdanou Hanáckou šlechtu zválcoval rozdílem třídy 7:2, když hlavně ve druhé polovině utkání se jeho převaha stupňovala a opakovaně vyšachovával do prázdné kasy nestíhající obranu soupeře.

FINÁLE

Za normálních okolností by předpokládaná řežba o turnajový titul dvou nejvíce favorizovaných týmů slibovala opravdové vyvrcholení dne, pověstnou třešničku na dortu. Jenže Chop Pot šel do finálového střetnutí početně zdecimovaný bez jediného hráče na střídání a v zásobě už mu evidentně nezbyly žádné síly. Toho si byli borci Dobrochova s téměř kompletními dvěma pětkami jeho nabité sestavy dobře vědomi, takže celé rozhodující měření sil s přehledem ovládali. Místy je zlobil jen protivníkův tahoun Jan Šteigl, zatímco hráčsky nabitá skvadra SK disponovala řadou špičkových opor. David Trajer, Martin Svozil, Filip Halouzka a spol. tudíž ve finále zaknihovali oprávněně suverénní triumf 5:0 a obhájili své loňské vítězství na Metle Cupu!

VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ

Povedené klání vysoké fotbalové úrovně poté uzavřelo tradiční vyhlášení výsledků, při němž čtyři nejlepší mužstva převzala od organizátorů z TJ Sokol Otaslavice poháry i ceny. Ohodnoceny byly rovněž hráčské top individuality: nejlepším brankářem se stal Lukáš Peka (Dobrochov), nejlepším střelcem s 22 góly Jan Šteigl (Chop Pot) a nejlepším hráčem Josef Šálek (Hanácká šlechta).

 

METLE CUP 2024 V MALÉ KOPANÉ – VÝSLEDKY

Základní skupina A

Brodek u Prostějova – Chop Pot 3:0, – AC Roma B 10:0, – SK Kobra Kobeřice 13:0.

Chop Pot – AC Roma B 8:1, – SK Kobra Kobeřice 12:1.

AC Roma B – SK Kobra Kobeřice 6:2.

Pořadí: 1. Brodek u Prostějova 9 (26:0), 2. Chop Pot 6 (20:5), 3. AC Roma B 3 (7:20), 4. SK Kobra Kobeřice 0 (3:31).

Základní skupina B

Otaslavice A – SK Dobrochov 4:3, – FC Prostějov 1:0, – Litrpool B 5:0.

SK Dobrochov – FC Prostějov 9:0, – Litrpool B 10:1.

FC Prostějov – Litrpool B 3:2.

Pořadí: 1. Otaslavice A 9 (10:3), 2. SK Dobrochov 6 (22:5), 3. FC Prostějov 3 (3:12), 4. Litrpool B 0 (3:18).

Základní skupina C

Litrpool A – AC Roma A 2:2, – Hanácká šlechta 7:2, – Otaslavice B 8:0.

AC Roma A – Hanácká šlechta 6:2, – Otaslavice B 5:0.

Hanácká šlechta – Otaslavice B 5:2.

Pořadí: 1. Litrpool A 7 (17:4), 2. AC Roma A 7 (13:4), 3. Hanácká šlechta 3 (9:15), 4. Otaslavice B 0 (2:18).

Čtvrtfinále

Brodek u Prostějova – FC Prostějov 4:3, SK Dobrochov – AC Roma A 0:0 (na penalty 3:2), Litrpool A – Chop Pot 2:3, Otaslavice A – Hanácká šlechta 2:6.

Semifinále

Brodek u Prostějova – SK Dobrochov 3:5, Chop Pot – Hanácká šlechta 4:4 (na penalty 2:1).

O 3. místo

Brodek u Prostějova – Hanácká šlechta 7:2.

Finále

SK Dobrochov – Chop Pot 5:0.

Konečné pořadí

1. SK Dobrochov

2. Chop Pot

3. Brodek u Prostějova

4. Hanácká šlechta

5. Otaslavice A

6. Litrpool A

7. AC Roma A

8. FC Prostějov

9. AC Roma B

10. Litrpool B

11. Otaslavice B

12. SK Kobra Kobeřice