Většinu letošní sezóny mají za sebou nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov. Od konce března do druhé poloviny června stihli během necelých tří měsíců odehrát dvanáct kol extraligy družstev mužů ČR 2024, přičemž ze základní části elitní české soutěže jim při premiérové účasti mezi tuzemskou elitou zbývá absolvovat ještě poslední dvě dějství. A současná situace stále je na hraně (ne)úspěchu.

Naposledy na půdě vynikajících a letos dosud suverénních Čakovic přitom Hanáci sahali po výsledkové senzaci, když dokázali srovnat z 3:1 na 3:3. Byť potom nakonec podlehli 6:3. „Povedlo se nám s Kubou Ftačníkem vyhrát druhou dvojku, a přestože pak domácí zvládli obě trojky těsně 2:1, nenechali jsme se zlomit. Místo toho Peťa Zemánek s Rudou Stařičným získali vloženou dvojku a Dan Bílý otočil i s velkou pomocí štěstí singl. Dal během něj dvanáct prasátek, mnohdy to byla spíš prasata,“ smál se hrající trenér Sokola I Martin Müller.

V tu chvíli nečekaně panoval nerozhodný stav 3:3 a schylovalo se k dokonalému šoku, který ale nepřišel. „Po našem vyrovnání byli hráči soupeře hodně naštvaní, pokud to řeknu slušně a ne sprostě. Mysleli si, že v poledne půjdou v suchých trikách klidně na oběd, a místo toho bylo skóre 3:3 a začínalo se od začátku. Pravda ale je, že potom si favorit zbytek zápasu už pohlídal a předpokládané vítězství doručil. My jsme na druhou stranu i přes porážku ukázali, že nohec umíme a na extraligu máme. V sezóně jsme proti Čakovicím dosáhli druhého nejlepšího výsledku ze všech,“ upozornil Müller.

Přesto není aktuální postavení prostějovského týmu v tabulce nejvyšší soutěže zrovna moc příznivé, momentální sedmé místo by znamenalo pád do bojů o záchranu. Je potřeba se posunout na šestou pozici, která ještě zajišťuje účast v předkole play-off. „Pokud ve zbývajících dvou kolech nezískáme my, Holice ani Žatec už žádný další bod, budeme hrát o udržení, protože v minitabulce vzájemných utkání jsme za Holicemi a před Žatcem. Proto potřebujeme ze závěrečných dvou zápasů něco urvat, aspoň jednu remízu. A jmenovaní dva rivalové musí všechno prohrát,“ upozornil zkušený kapitán hanáckého mančaftu.

Vyhlídky nohejbalistů Prostějova na postup do vyřazovací fáze ovšem nejsou příliš valné. Po letní přestávce sice nastoupí 31. srpna i 7. září shodně doma, leč proti dvěma špičkovým celkům – průběžně třetím Modřicím a druhým Karlovým Varům. „Modřice navíc na devadesát procent posílí skvělý Pavel Kop, tudíž s nimi bodovat asi nebude moc reálné. To spíše něco sebrat v posledním utkání Varům, ale museli bychom podat super výkon. Nezbývá než se semknout a bojovat,“ zdůraznil Martin Müller směrem k finiši extraligové dlouhodobé části, který nastane za dva měsíce po zápasově volných letních prázdninách.

Tabulka extraligy mužů po 12. kole

1. Čakovice 11 1 0 71:17 23

2. K. Vary 8 2 2 66:41 18

3. Modřice 6 3 3 59:43 15

4. Start Praha 6 2 5 53:55 14

5. Čelákovice 3 4 5 45:58 10

6. Holice 3 0 9 38:63 6

7. Prostějov 2 2 8 38:63 6

8. Žatec 3 0 10 39:69 6

Program extraligy družstev mužů ČR 2024 ve zbytku základní části

13. kolo (sobota 31. srpna, 14.00 hodin): TJ Sokol I Prostějov – MNK mobilprovás Modřice, SK Liapor Karlovy Vary – TJ Avia Čakovice, TJ Sokol Holice – TJ Spartak Votoček team Čelákovice, SK Start Praha – SKN Žatec 6:1 předehráno.

14. kolo (sobota 7. září, 14.00 hodin): TJ Sokol I Prostějov – SK Liapor Karlovy Vary, MNK mobilprovás Modřice – TJ Avia Čakovice, SKN Žatec – TJ Spartak Votoček team Čelákovice, TJ Sokol Holice – SK Start Praha.