Ke svému již 19. ročníku dospěla anketa Sportovec města Prostějova. Slavnostní vyhlášení výsledků za minulý rok 2023 proběhlo v pátečním večeru, dějištěm galavečera byla hala Národního sportovního centra Prostějov. A to za účasti jak řady špičkových sportovců oceněných i dalších, tak plejády významných hostů.

Trofeje předávali primátor statutárního města Prostějova František Jura, jeho náměstkové Milada Sokolová, Jiří Pospíšil, Jiří Rozehnal a Miloš Sklenka (jeden ze zakladatelů ankety), poslanci Parlamentu ČR Ladislav Okleštěk a Radek Vondráček, vládní zmocněnec pro sport Jiří Nykodým, zástupci marketingové agentury TK PLUS coby hlavního partnera akce Miroslav Černošek s Petrou Černoškovou i reprezentanti dalších partnerů.

Tradiční anketu jako vždy zorganizovala Sportovní komise při Radě statutárního města Prostějova. „V první řadě chci poděkovat za podporu jak vedení našeho města, tak veškerým partnerům ankety v čele s TK PLUS. Organizaci devatenáctého ročníku jsme věnovali v podstatě půl roku a dali si hodně záležet, aby slavnostní vyhlášení mělo tradičně vysokou úroveň a ocenilo ty skutečně nejlepší. Výběr nebyl vůbec jednoduchý, neboť v Prostějově je opravdu spousta výborných sportovců, trenérů i funkcionářů. Všem chci velice poděkovat za to, co pro sport dělají. Město včetně Sportovní komise se snaží maximálně pomáhat prostřednictvím obvyklých čtyř dotačních titulů plus jednoho nového navíc pro reprezentanty České republiky,“ řekl na úvod předseda Sportovní komise Karel Piňos.

Všechny přítomné přivítal primátor František Jura, který je současně i šéfem fotbalového klubu 1. SK Prostějov a vzápětí se tak dočkal originální gratulace ke kulatému výročí 120 let místní kopané. Dárkový prapor s jubilejní cifrou mu totiž přinesl vzduchem dron! I když načasování překvapivé procedury trochu zahaprovalo, nakonec k pobavení osazenstva vše zdárně klaplo.

Potom už se mohlo přistoupit k vlastnímu vyhlašování těch nejlepších sportovních osobností za uplynulý rok. Hlavní kategorii jednotlivců Sportovec roku přitom ovládla mladá jachtařka Kristýna Piňosová, juniorská mistryně světa i Evropy usilující právě teď o start na letošní olympiádě v Paříži. Za sebou nechala dokonce i tenisovou kometu současnosti Jiřího Lehečku na druhém místě a také třetí Dominiku Ponížilovou, bronzovou sportovní gymnastku z Letní světové univerziády.

Vítězové hlavní kategorie družstev Tým roku nebyli vůbec nečekaní, neboť se jimi stali parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov jakožto mnohonásobní medailisté ze světových šampionátů civilních i vojenských. Druhou pozici obsadil klub Lukostřelba Prostějov se třemi reprezentanty ČR ve svém středu, třetí příčku braly volejbalistky VK Prostějov hlavně za postup až do čtvrtfinále evropského Challenge Cupu.

Co mladé naděje? Novým Talentem roku nezvykle dekorovali hned dvojici tenistů Jan Kumstát a Maxim Mrva, kteří mimo jiné společně opanovali juniorský Davis Cup. Stříbro v této hlavní individuální kategorii získal medailový junior z MS v klasickém parašutismu Oldřich Zbíral a bronz vycházející fotbalová star Karel Spáčil, ze zdejšího eskáčka, jenž úspěšně přestoupil do prvoligového Hradce Králové.

Hlavní kolektivní kategorii Mládežnický tým roku pak kralovali tenisté a tenistky TK Agrofert Prostějov, kteří posbírali mistrovské tituly za triumfy v extralize družstev od dorostu až po přípravku. Druhý post zde obsadil rovněž mezinárodně úspěšný klub cyklistiky TUFO PARDUS Prostějov, třetí místo si odnesl progresivní oddíl juda TJ Sokol I Prostějov. Úplně stejná odvětví mimochodem vládla v anketní kategorii Trenér roku, kde ceny převzali Jaroslav Navrátil (tenis), Martin Cetkovský (cyklistika) a Petr Sedláček (judo).

Událostmi roku 2023 byly vyhlášeny podruhé za sebou Sokolský běh republiky, který měl loni v Prostějově nejvíc účastníků ze všech měst České republiky, dále historický postup nohejbalistů TJ Sokol I Prostějov do extraligy družstev mužů ČR a uspořádání mistrovství Evropy a Světového poháru v rychlostním a akrobatickém parašutismu na prostějovském letišti. Cenu Sportovní komise obdržely tři výjimečné ženy z naprosto různých odvětví – Marie Hrdličková (tanec), Petra Stryková (Spartan Race) a Barbora Hantáková (kynologie).

Jedinečný náboj měla tentokrát kategorie Sportovní srdce, v níž se zaslouženého aplausu za svou profesní kariéru dočkali sportující lékaři ortopedi Leopold Hoferek, René Kloc i Vladimír Macháček. Úplnou novinkou na závěr se pak stala kategorie Historické okamžiky prostějovského sportu. V jejím rámci se právem dostalo ocenění životním jubilantům z řad legendárních sportovců, osmdesátiletému atletovi Jaroslavu Kumstátovi i pětasedmdesátníkovi s hvězdnou cyklistickou minulostí Vladimíru Vačkářovi. Kromě toho sklidily zasloužené uznání též dva významné tenisové počiny: zisk dvacátého extraligového titulu TK Agrofert Prostějov a třicet let existence Rekreační ligy tenisu.

Celým galavečerem opět provázel s typicky vytříbeným humorem i elegantní nonšalancí známý sportovní moderátor Petr Vichnar, zatímco o hudební doprovod se tentokrát postarala mladá kapela Club 17 složená z někdejších studentů prostějovských středních škol. Viktorie Martincová, Lukáš Chudoba, Aleš Lošťák a Šimon Dubrava zahráli skladby Red Hot Chilli Peppers, Beatles, Radiohead i U2 a svými poutavými vystoupeními dotvořili příjemnou atmosféru vydařeného devatenáctého ročníku Sportovce města Prostějova.