O triatlonistech se říká, že jsou to železní muži. Během bratrského duatlonu, který se konal uplynulou sobotu 25. května ve Stražisku, to vyžadovalo muže a ženy maximálně hliníkové. Ti železní by po pekelné průtrži mračen, která závodníky potkala během cyklistiky, nepochybně zkorodovali.

 

Na rozdíl od známějšího triatlonu účastníci duatlonu nejprve běží, pak vsednou na kolo, no a nakonec opět běží. Ve Stražisku se toto vše postupně dělo na distancích 5 km, 20 km a 7,6 km. Na startu čtvrtého ročníku akce se sešlo celkem 23 mužů a 3 statečné ženy. Vesměs se jednalo o sportovce, kteří se navzájem už roky znají, neboť se každoročně potkávají na červencovém triatlonu konaném rovněž ve Stražisku. Na něm se pravidelně schází zhruba čtyřnásobek účastníků. „Duatlon jsme pro naše věrné zavedli jako jakýsi test fyzické kondice, na němž mohou zjistit, jak na tom po zimě jsou a kolik toho musí ještě dohnat,“ vysvětlil Jan Kovanda, jemuž s organizací obětavě pomáhá celá jeho rodina.

Vlastní průběh závodu byl jedním slovem bláznivý a nezapomenutelný, neboť se při něm děly věci skutečně nevídané. Během cyklistické části všechny závodníky zastihla strašná bouřka. Proudy vody nejenže ztěžovaly závodníkům prostý výhled na silnici, jež se místy měnila v divokou řeku, jejich závodní kola na tenkých galuskách při sjezdech byla částečně řiditelná jen s největší opatrností. „Chvílemi už mi chyběl jen šnorchl,“ glosoval celou záležitost Pavel Kučera.

Ani běh se u některých neobešel bez komplikací. „Po dojezdu jsem zjistil, že mi moje přítelkyně schovala boty a odjela. Nemohl jsem je najít, tak jsem druhou běžeckou část odběhl v ponožkách. I přesto to byl skvělý zážitek! Děkuji všem organizátorům za perfektní závod a atmosféru,“ vzkázal Vojtěch Novák, jehož v letošní sezóně čekají dva extrémně náročné triatlonové Iron many na distancích 3,8 km plavání 180 km na kole a 42,2 km běhu a hned několik závodů na poloviční distanci.

Kdo by si chtěl k běhu a cyklistice přidat také plavání v bazénu, bude mít ve Stražisku letos šanci už 27. července, kdy by se tam měl konat oblíbený triatlon.  

Výsledky:

 

Muži:

1. Martin Kňáva         1:35:45

2. Pavel Kučera           1:36:04

3. Jiří Strbáček            1:36:06

Ženy:

1. Iveta Kopková         1:50:47

2. Kateřina Skřebská  1:59:27

3. Tereza Řehulka      2:00:56