Budete se cítit šťastní, bude vám lépe fungovat mozek, prodloužíte a zkvalitníte si život, a ještě si zlepšíte spánek a sexuální život. Stačí k tomu jediné: vyrazit na triatlon. Na Prostějovsku k tomu zatím máte pouze dvě příležitosti. Tou první byl oblíbený Zdětín Cup, jehož 11. ročník se konal v sobotu 6. července. Tentokrát se jeho centrum muselo přesunout ze Zdětína do Ohrozimi.  

 

Letos se na Zdětín Cup přihlásilo 36 účastníků. Čekal na ně kilometr plavání v bazénu vyškovského aquaparku, těžkých 77 kilometrů na kole, které je z Vyškova zavedly přes Drnovice, Krásensko, Rozstání, Nivu, Protivanov, Bukovou, Brodek u Konice, Suchdol, Ptení, Zdětín a Lešany až do Ohrozimi. Tím to ovšem pro cyklisty znavené náročnou štrekou, ostrým sluncem i silným větrem rozhodně neskončilo. Po skutečně rychlém občerstvení všichni vyběhli na dva okruhy vedoucí Ohrozimí a jejím bezprostředním okolím, přičemž tímto způsobem zvládli dalších bezmála 7 kilometrů. 

V cíli se však rozhodně všichni do jednoho shodli na tom, že to stálo za to. O příval radosti se přitom v jejich tělech staraly nejen endorfiny vyplavené díky namáhavému pohybu, ale také úžasná alchymie chutí a vůní zakletých do fantastických steaků a hamburgerů z grilu hanáckého MasterChefa Leoše Čarného. Tomu s přípravou pomáhala i jeho čiperná manželka, u níž to bylo o to obdivuhodnější, že předtím sama dokázala absolvovat náročný závod. Proč se ale Zdětín Cup konal v Ohrozimi? „V sokolovně ve Zdětíně slaví právě dnes své kulatiny jeden z místních. Jeho žena jakoukoliv diskusi o možnosti změny termínu nepřipustila, proto jsme museli hledat náhradní řešení v nedaleké obci,“ vysvětlil hned po závodu Tomáš Kučera, jehož dvacetiletý syn Martin po dvou druhých místech dokázal tentokrát zvítězit.

Jeho výkon byl o to hodnotnější, že stejně jako několik dalších sportovců se před závodem příliš nevyspal. „Celý uplynulý týden jsme byli na všesokolském sletu v Praze, vlak vypravený z hlavního města do Prostějova přijel až dneska po půlnoci,“ vysvětlil Martin Kučera, jenž sportovního ducha projevuje i v každodenním životě a bude se mu hodit i při studiu. Po prázdninách totiž nastoupí na olomouckou univerzitu.

Loni se Zdětín Cupu nevyhnula vážná nehoda, kdy jeden z účastníků musel být po pádu z kola neodkladně operován. „Před rokem nám všem z nemocničního lůžka vzkázal, že se příští rok vrátí a bude ještě silnější. Své slovo do puntíku dodržel,“ radoval se Tomáš Kučera.

Kdo by si chtěl kombinaci plavání, jízdy na kole a běhu vyzkoušet na vlastní kůži, bude mít příležitost už v sobotu 27. července, kdy bude koupaliště ve Stražisku hostit další ročník triatlonu Veteran Steel Man. Tentokrát se amatérští sportovci utkají na distancích 800 metrů plavání, 50 km na kole a 7,6 km běhu. Pro ty, kteří s tímto krásným sportem teprve začínají, bude připravena varianta hobby s distancemi 400 metrů plavání, 20 km na kole a 5 km běhu.