Být jednou profesionální golfistkou? To je sen, za nímž mladá sportovní naděje Veronika Černá z Prostějova jde a který se jí zatím daří postupně naplňovat. V letošním roce už dosáhla několika výrazných úspěchů a jde výkonnostně nahoru.

Šestnáctiletá dcera známého místního hokejisty Michala „Benzina“ Černého (momentálně SK Prostějov 1913) má přitom dvojí oddílovou příslušnost. „Jsem členkou Golf klubu Prostějov, na jehož greenech u Kostelce na Hané trénuji většinu dní v týdnu. Jednou až dvakrát týdně pak jezdím do Slavkova u Brna, kde mám v tamním Austerlitz Golf Clubu svého trenéra Ondřeje Trupla,“ vysvětlila Veronika.

Po slabší loňské sezóně letos přišly velké úspěchy. „Tím největším bylo vítězství na mistrovství republiky kadetek právě ve Slavkově. V domácím prostředí se mi hodně dařilo a vyhrála jsem s jasným náskokem šesti ran,“ zmínila Černá svůj tuzemský titul ve věkové kategorii U16. Tento mládežnický počin však není v její sbírce za aktuální rok 2024 zdaleka ojedinělý.

„Na turnaji Raiffeisenbank Czech Open Golf Tour v Sokolově se mi povedlo obsadit třetí místo mezi ženami, což bylo hodně cenné. Tuhle sérii vyšší kategorie už totiž hrají i profesionálky, takže jsem za medailový post získala poprvé v životě i nějaké prize money,“ prozradila talentovaná prostějovská golfistka s úsměvem.

Těsně pod stupni vítězů pak zůstala při mezinárodním mistrovství republiky U18 ve hře na jamky, když v Mladé Boleslavi obsadila mezi věkově rovněž staršími soupeřkami čtvrtou pozici. „Také se mi podařilo pomoct GC Austerlitz ke čtvrtému místu v letošní extralize ženských družstev ČR. A handicap v současnosti mám už +3,1, takže je fakt vidět, že se zlepšuju,“ těší Veroniku.

Musela ovšem překonávat loňskou stagnaci. „V minulém roce se mi moc nedařilo, ale můj trenér Ondřej Trupl říkal, že naše společná práce potřebuje čas. Vede mě od podzimu 2022, pozměnil mi švih a zavedl i další novinky v přípravě, na všechno jsem si musela zvykat. Teď už se cítím výborně a tahle sezóna je super,“ raduje se Černá.

Její maminka Martina Červinková navíc zmínila i jiné důležité okolnosti. „Loni Verča dělala přijímačky na Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově. A bylo velmi důležité, že se úspěšně zvládla dostat do tamní sportovní třídy. Díky tomu může využívat individuální studijní plán a proto mohla například letos na jaře strávit více než měsíc na golfovém soustředění ve Španělsku. Což jí z hlediska výkonnosti strašně pomohlo,“ prozradila Červinková.

„Golf je finančně náročný sport a z toho důvodu chceme moc poděkovat všem, kteří nám pomáhají. Velké díky za podporu patří statutárnímu městu Prostějov, Olomouckému kraji i dalším. Rádi uvítáme jakékoliv jiné partnery, neboť táhnout rozvoj kariéry v tak nákladném individuálním sportu stojí opravdu dost peněz,“ zdůraznila Martina Červinková.

Její dcera má o své budoucnosti vcelku jasno. „Vím, že školu nesmím zanedbávat, ale prioritou je pro mě určitě golf. Teď si po hodně náročném programu dávám kratší volno na oddech a pak mám před sebou zbytek téhle sezóny, kde mě čekají ještě čtyři důležité turnaje. Chci je samozřejmě zvládnout co nejlíp,“ ujistila Veronika Černá.