Znovu po třech letech se Prostějov stane dějištěm mistrovství republiky v terčové lukostřelbě dospělých a seniorů, tentokrát pro letošní rok 2024. Národní šampionát se uskuteční od pátku 23. do neděle 25. srpna a opět bude mít divácky lákavý formát s atraktivním vyvrcholením přímo v centru města na náměstí T. G. Masaryka!

„V roce 2021 se nám tento organizačně náročný model velice osvědčil, pro sportovní fanoušky byl zajímavý a Masarykovo náměstí se docela zaplnilo lidmi. Také letos budeme moc rádi za co nejvíc diváků, kteří budou zvědaví na kvalitní boje nejlepších českých lukostřelců a lukostřelkyň včetně dvou účastníků nedávných Letních olympijských her v Paříži,“ řekla ředitelka nadcházejícího MČR Hana Majarová.

Ano, na Hanou dorazí sedmnáctá z uplynulé olympiády a loňská mistryně světa Marie Horáčková, chybět nebude ani mužská jednička tuzemska a třiatřicátý na francouzských LOH Adam Li. „Logicky budou největšími favority. Uvidíme, jak úspěšně jim dokážou konkurovat další závodníci a závodnice včetně těch našich z pořádajícího oddílu Lukostřelba Prostějov,“ odtušila Majarová.

Sama se také stala součástí pařížské olympiády, neboť byla při lukostřeleckých soutěžích členkou odvolací komise řešící případné protesty aktérů. „Naštěstí se žádný problém nevyskytl a nemuseli jsme řešit ani jeden protest. Ubytovaní jsme byli blízko Eiffelovky, podařilo se mi navštívit některé závody v jiných sportech. Naživo jsem viděla například plavání s Barborou Seemanovou, judo s Renatou Zachovou, beachvolejbal nebo skateboarding,“ prozradila Majarová.

„Nejvíc nadšená jsem přitom byla z vynikající divácké atmosféry, jež v Paříži panovala na všech sportovištích. Včetně lukostřeleckého areálu, kde fandové hodně nahlas povzbuzovali a někdy doslova bouřili, na což nejsme v našem odvětví tolik zvyklí. Měli bychom velkou radost, kdyby se taková super kulisa aspoň částečně povedla i na našem mistrovství republiky,“ přála si Hanka ze známého lukostřeleckého rodu.

Každopádně MČR 2024 odstartuje v pátek 23. srpna od 13.30 hodin slavnostním zahájením na fotbalovém hřišti v tréninkovém areálu 1.SK Prostějov za Olympijskou ulicí, kde se pak od 14.30 bude střílet kvalifikace. Tamtéž proběhne celou sobotu 24. srpna od 8.00 hodin vyřazovací eliminace a v 15.00 přijdou na řadu první finálové boje. Jejich většina ale zůstane až na neděli 25. srpna od 9.20 hodin na Masarykovo náměstí, kde se tudíž bude bojovat o téměř všechny medailové sady kategorií mužů, žen i seniorů.

„Na úplný závěr v nedělním odpoledni po slavnostním vyhlášení výsledků potom uspořádáme autogramiádu obou našich olympioniků Marie Horáčkové a Adama Li. Každý zájemce od nich může získat podpis na připravené kartičky nebo se s nimi vyfotit,“ informovala Hana Majarová a ještě dodala: „Velmi bude záležet na počasí, aby bylo příznivé a hlavně nepršelo. Předpověď zatím vypadá dobře, tak snad bude hezky a prostějovský šampionát si všichni naplno užijeme!“

Na letošní MČR v terčové lukostřelbě je přihlášena více než stovka účastníků napříč kategoriemi. Pojďme se podívat, kdo bude startovat za domácí klub Lukostřelba Prostějov. Muži (55): Jan Čalkovský, Michal Hlahůlek, Kamil Kovář, Michael Roba, Václav Vybíral, Denis Zvonek. Ženy (29): Petra Cetkovská, Eliška Koleňáková. Senioři nad 60 let (19): Ivo Macenauer, Zdeněk Zapletal. Senioři nad 50 let (15): Petr Velecký. Seniorky nad 50 let (8): Dana Masárová.

„Bohužel nemůže nastoupit jeden z našich tří mužských reprezentantů ČR Josef Křesala a nad formou těch dalších se trochu vznáší otazník. Na druhou stranu dáváme příležitost několika našim mládežnickým nadějím, jejichž výkonnost šla poslední dobou výrazně nahoru,“ připojila trenérka domácího oddílu Magda Robová. A pozor, pro diváky bude přímo na náměstí připravena i velkoplošná obrazovka!

 

MČR V TERČOVÉ LUKOSTŘELBĚ 2024 (PROSTĚJOV) - PROGRAM

Pátek 23. srpna (fotbalové hřiště za Olympijskou ulicí)

11:00 - 13:00 prezence

13:00 - 13:30 kontrola nářadí

13:15 schůzka kapitánů

13:30 slavnostní zahájení

14:00 - 14:30 trénink (3 sady)

14:30 kvalifikace

Sobota 24. srpna (fotbalové hřiště za Olympijskou ulicí)

08:00 schůzka kapitánů

08:10 eliminace jednotlivců, družstev a mix týmů

15:00 finálové souboje družstev a mix týmů kategorie R50+M,

17:00 trénink finalistů – náměstí T. G. Masaryka

Neděle 25. srpna (náměstí T. G. Masaryka)

07:30 - 15:00 trénink na lukostřelnici Lukostřelby Prostějov

09:20 finálové souboje jednotlivců v seniorských kategoriích

10:50 slavnostní vyhlášení výsledků

11:10 finálové souboje družstev, mix týmů a jednotlivců v kategoriích mužů a žen

14:40 slavnostní vyhlášení výsledků

15:00 autogramiáda českých olympioniků Marie Horáčkové a Adama Li