V už tradiční záležitost se proměnil prázdninový závod pro vzpěračky a vzpěrače 4 your PR. Také letos se v půlce srpna uskutečnil. A pořadatelský klub, Vzpírání Haná, připravil pro účastníky kvalitní zázemí a příjemnou atmosféru. Závodníků nicméně dorazilo méně než v minulosti. „Letošní účast byla nezvykle nízká. Většina našich členů byla bohužel na dovolených, a jinak tomu nebylo ani u vzpěračů z dalších oddílů, co k nám jezdívají závodit. Celkem tedy závodily tři ženy, tři mladší žáci, tři junioři a čtyři muži. Pro větší atraktivitu soutěže se muži rozhodli pro vyhlášení společně s juniory,“ uvedla za organizátory Julie Švecová.

Ta také okomentovala některé výkony. „Dá se říct, že starší a zkušenější vzpěrači nebyli přes léto moc ve formě. Naopak mladší a ti, co teprve začínají, si odváželi spoustu nových osobních rekordů, a o tom hlavně naše závody jsou,“ konstatovala Švecová. Na rekordy byla akce bohatá: celkem jich padlo 19. „Nejlepší výkon podal náš Arnošt Vogel – se 120 kg v trhu a 230 ve dřepu vyhrál mužskou kategorii. Nejhodnotnější osobáky si připsali patnáctiletý Roman Freml ve dřepu – o 20 kg a Viliam Naňák z Kopřivnice, který dřep z dosavadního osobáku 85 kg dostal na 93 kg. Sám ale váží ve svých třinácti letech pouhých 48,5 kg. Je to tedy jen kousek k dvojnásobku tělesné váhy,“ podotkla Julie Švecová.

Pro některé závodníky se dokonce jednalo o první závod. Příkladem byla Andra Nistor. „Trh zkoušela až při rozcvičování. Dobrý sportovní základ z vysokoškolských let jí umožnil nejen dát celkem šest osobních rekordů, ale také získat druhé místo,“ ocenila na dálku Julie Švecová. Nebyla ale přeci jen trenérka, vzpěračka a zakladatelka Vzpírání Haná v jedné osobě zklamaná z nízké účasti? „Závody se i přes slabší účast vydařily. O pohodovou atmosféru se postarali jak místní, tak členové z Kopřivnice, kteří neváhali a pomohli s přípravou, průběhem, hecováním i následným úklidem po závodech. Za to patří všem účastníkům obrovský dík. Jako organizátorka jsem se toho letos trošku bála. Ale mám štěstí na lidi kolem sebe,“ poděkovala na dálku všem zúčastněným. Finančně pak závodům vypomohl Olomoucký kraj, za jeho příspěvek pořadatelé nakoupily poháry a ceny. 4 your PR není ale jediný tradiční závod pořádaný Vzpíráním Haná. Na podzim čeká na závodníky z Hané i širého okolí také Halloweenský nutella challenge a o Vánocích Vánoční trh a boží hod.