Jubilejní devadesáté mistrovství republiky v terčové lukostřelbě dospělých a seniorů 2024 dopadlo naprostým organizačním úspěchem pořádajícího oddílu Lukostřelba Prostějov. Ten se nejprestižnějšího z národních šampionátů zhostil znovu po třech letech, aby ze všech hledisek ještě překonal tehdejší laťku úspěšnosti, už tak nastavenou hodně vysoko.

I letošní MČR trvalo tři dny, přičemž první dva zase probíhaly na trávě fotbalového hřiště v tréninkovém areálu 1. SK Prostějov za Olympijskou ulicí. A závěrečný finálový den se opět konal v atraktivním prostředí městského centra přímo na Masarykově náměstí.

„Musím říct, že tohle mistrovství vyšlo zcela báječně a ještě předčilo naše očekávání. Všechno běželo výborně bez nejmenších problémů, až jsem si říkala, kdy se něco pokazí. Ale už je konec, takže super. S přípravami jsme si dali moc záležet a vyplatilo se. Chci co nejvíc poděkovat všem partnerům v čele se statutárním městem Prostějov za podporu,“ zdůraznila ředitelka šampionátu Hana Majarová ve svém hodnocení.

Velmi potěšitelné a samozřejmě i důležité přitom bylo, že se v početně rekordní a také nadmíru kvalitní konkurenci vůbec neztratili zástupci domácího klubu. Nejvíc zazářil Michael Roba, když v nabitém startovním poli mužů postoupil až do finále a nakonec získal stříbro. Totéž se podařilo Zdeňkovi Zapletalovi mezi seniory nad 60 let, zatímco mužské družstvo v sestavě Roba, Michal Hlahůlek a Jan Čalkovský zůstalo čtvrté.

„Míšovi Robovi se tolik nedařilo v týmech, naopak v eliminaci jednotlivců střílel perfektně a spravil si tam chuť skvělým stříbrem. Rovněž druhé místo Zdeňka Zapletala v seniorech je krásný úspěch, naopak trochu škoda bramborové pozice kluků v družstvech, kde měli na medaili. Velmi potěšilo, jak si vedly naše mladé naděje, například Petra Cetkovská nebo Honza Čalkovský. A obrovské poděkování patří všem, kteří se jakkoliv podíleli na náročném pořádání tohoto mistrovství,“ též vzdávala hold předsedkyně a trenérka Lukostřelby Prostějov Magda Robová.

Vrcholnému sportovnímu klání po celou dobu bezvýhradně přálo nádherné letní počasí. Za suverénním triumfem v něm dokráčela lukostřelecká top hvězda naší země a loňská mistryně světa Marie Horáčková, jež nedala žádné ze svých ženských soupeřek absolutně žádnou šanci.

„Nejtěžší ze všeho pro mě bylo dát se dohromady po olympijském vrcholu, hlavně co se týče únavy, to se naštěstí povedlo. Docela mi to šlo už v kvalifikaci a během eliminace jsem dokázala udržet koncentraci až do konce. I když to proti žádné ze soupeřek nebylo vůbec jednoduché, byť výsledky 6:0 vypadají jasně. Každopádně mám velkou radost z osmého titulu za sebou, navíc v tomto krásném prostředí historického centra Prostějova na hlavním náměstí,“ řekla Večerníku Marie Horáčková.

To domácí Michael Roba navzdory stříbrnému úspěchu kousal dílčí zklamání. „Druhé místo a zisk medaile jsou určitě super, před šampionátem bych takový výsledek rozhodně bral. Jakmile však prohrajete finále a zůstanete kousek od zlata, vždycky jste v první chvíli zklamaný. Chtěl jsem se doma před kamarády tak moc ukázat, že střílet umím, až jsem ten rozhodující souboj neustál v hlavě,“ vysvětloval Roba, který i tak celý organizační štáb hanáckého oddílu velmi potěšil.

V příštím vydání Večerníku se za lukostřeleckým MČR v Prostějově obsáhle ohlédneme na celé jedné straně, chybět nebudou ani rozhovory právě s Míšou Robou a také s Marií Horáčkovou!