Jubilejní 90. mistrovství republiky v terčové lukostřelbě dospělých a seniorů 2024 trvalo jako obvykle tři dny, po celou dobu mu přitom přálo nádherné letní počasí.

Vzhledem k dokonalé organizační připravenosti pořádajícího oddílu Lukostřelba Prostějov tak vůbec nic nebránilo hladkému průběhu akce, která se díky kvalitním výkonům rekordního počtu účastníků maximálně vydařila i po sportovní stránce.

Původní zpravodajství

pro Večerník

Šampionát odstartoval v brzkém pátečním odpoledni slavnostním zahájením na travnaté ploše fotbalového hřiště v tréninkovém areálu 1.SK Prostějov za Olympijskou ulicí, kde se poté odstřílely první dva dny letošního MČR (stejně jako před třemi lety). Za statutární město Prostějov coby jednoho z hlavních partnerů se slavnostního zahájení zúčastnil náměstek primátora pro sport Miloš Sklenka.

„Jsme hrdí na místní lukostřelecký klub, jenž dosahuje skvělých výsledků a ještě navíc dokáže opakovaně pořádat nejvýznamnější národní závody v tomhle tradičním olympijském sportu. Věřím, že i nadcházející mistrovství České republiky bude hodně úspěšné po všech stránkách,“ řekl mimo jiné Miloš Sklenka. Ředitelka klání Hana Majarová přivítala všechny přítomné a zdůraznila lukostřelecké zásady fair-play plně platné i pro jubilejní devadesátý šampionát, což stvrdili slavnostními sliby předsedovi Českého lukostřeleckého svazu Davidu Špinarovi zástupci samotných aktérů i rozhodčích.

Závody pak otevřela kvalifikace veškerých, většinou hojně obsazených kategorií. V nabité konkurenci třiapadesáti mužů dominoval spolufavorizovaný junior Richard Krejčí (Start Praha), který daleko za sebou nechal všechny soupeře včetně druhého Adama Li (Olomouc), olympionika a papírově největšího adepta na zlato. Z domácích borců byl Michael Roba pátý, mladíci Jan Čalkovský třináctý a Denis Zvonek hned za ním čtrnáctý.

Mezi ženami suverénně kralovala ostře sledovaná mistryně světa z loňska Marie Horáčková, zatímco prostějovská juniorka Petra Cetkovská potěšila osmým místem. V mužských družstvech vybojoval A-tým Prostějova třetí příčkou slibnou výchozí pozici, zatímco v mix týmech (smíšené dvojice) byli Roba s Cetkovskou šestí. Svá želízka v ohni měl pořádající oddíl také v seniorských kategoriích, a to jak svá vlastní (Zdeněk Zapletal 12., Ivo Macenauer 16.), tak hostující (Petr Velecký 5., Dana Masárová 4., společně v mix týmech 4.).

Sobotní odpoledne patřilo stále ještě ve fotbalovém areálu téměř celé eliminaci, přičemž závěrečná medailová část těchto vyřazovacích bitev se pro neděli následně přesunula do centra města na hlavní náměstí T. G. Masaryka. Stejně jako v roce 2021 se opět střílelo do terčů přímo před prostějovskou radnicí, pro diváky znovu nechyběla malá tribunka a rovněž dvě velkoplošné obrazovky, na nichž příznivci mohli sledovat detailní televizní záběry i průběžný vývoj soubojů o cenné kovy z výsledkového hlediska. Fanouškovská atraktivita tudíž dosahovala v rámci možností maximální míry.

V dopoledním programu zápolily veteránské kategorie, a zde domácí klub exceloval. Vynikající formu chytil Zdeněk Zapletal (muži nad 60 let), jenž postoupil až do finále a teprve tam podlehl 2:6 vítěznému Františku Lněničkovi z Chebu. Hostující Petr Velecký (muži nad 50 let) dokonce nenašel žádného přemožitele a ve finálovém střetu o zlato porazil jasně 6:0 stříbrného Marcela Slavíka (Mariánské Hory). Právě Velecký ve dvojici s Danou Masárovou navíc získali bronz v seniorských mix týmech, kde vyhrálo kroměřížské duo Michal Hoffman, Jana Bednářová. A co družstva seniorů? V této soutěži vypadly kolektivy Prostějova i Kostelce na Hané už ve čtvrtfinále.

Naprostým vrcholem republikového mistrovství se poté staly odpolední závěrečné eliminační boje obou hlavních věkových kategorií. Prostějovské družstvo mužů v sestavě Michael Roba, Michal Hlahůlek, Jan Čalkovský sahalo po bronzu, leč nedosáhlo, neboť v duelu o třetí post podlehlo 2:6 Slavii Praha. Finále ovládl Start Praha 6:0 nad 1.LK Plzeň. V ženských družstvech, kde hanáčtí organizátoři neměli své zastoupení, měl finálový zápas stejné obsazení a též tady Start Praha porazil 1.LK Plzeň (6:2). Ve čtvrtfinále mix týmů Roba s Cetkovskou prohráli těsně 3:5 s později triumfujícím párem 1.LK Plzeň.

Mezi ženami pronikla talentovaná Petra Cetkovská přes dvě úspěšná vyřazovací kola do čtvrtfinále, ovšem tam tvrdě narazila 0:6 na bezkonkurenční top favoritku Marii Horáčkovou (Arcus Plzeň), jež během celé eliminace neztratila jediný set a naprosto zaslouženě tak dospěla k již osmému mistrovskému titulu za sebou! Ve finále nedala šanci Jindřišce Vaněk Vaněčkové (Start Praha), třetí skončila Andrea Louvarová (1.LK Plzeň).

V mužích se o krásně příjemné překvapení postaral Michael Roba, když parádní jízdou pronikl až do finálového utkání! Vyřadil přitom i dva mladé oddílové parťáky, kterým se také dařilo: v osmifinále 6:2 Václava Vybírala a ve čtvrtfinále po remíze 5:5 až v rozstřelu Jana Čalkovského. O malou senzaci se vzápětí postaral semifinálovým pokořením kvalifikačního vítěze Krejčího poměrem 6:2. Teprve titulové měření sil Míšovi nevyšlo, viditelně podlehl nervozitě a po porážce 2:6 se zlatým Matějem Špinarem (Votice) bral i tak výborné stříbro. Třetí figuru vydřel favorizovaný Adam Li.

Třídenní závodní maratón pak definitivně uzavřelo slavnostní vyhlášení výsledků, v rámci kterého předával ceny nejlepším primátor statutárního města Prostějov František Jura.