Od 18. do 25. srpna se velká skupina plavců Plaveckého oddílu v Prostějově účastnila soustředění ve slovenském Šamoríně. Týdenní soustředění mělo za cíl nastartovat plavce všech tří závodních družstev na start zimní sezóny, který po letních prázdninách často bývá komplikovaný. Samotné soustředění se však obešlo bez jakýchkoliv komplikací a tato akce tak byla velmi úspěšná. Celkem se jí účastnilo 73 dětí, mládeže i dospělých a naplavali v závislosti na svém družstvu od 31 do 66 kilometrů.

 

Soustředění proběhlo za velmi dobrých podmínek ve špičkovém prostředí, a to z velké části díky středisku x-bionic Sphere, které prostějovskému oddílu poskytuje už několik let zázemí pro „mokrou“ i „suchou“ přípravu ve formě posiloven, gymnastické tělocvičny, atletického stadionu a samozřejmě nechybí bazény. Ty jsou v Šamoríně rovnou dva, venkovní bazén o délce 50 metrů s deseti drahami a vnitřní 25metrový bazén s osmi dráhami. Takto rozsáhlá nabídka sportovišť plavcům umožnila připravovat se opravdu kvalitně a ve velkém rozsahu. Opomenout nelze ani stravu, která je v x-bionic také na skvělé úrovni a výběr je zde vskutku královský. Každý tak má možnost doplnit energii podle svých chutí.

Dvoufázové tréninky ve vodě doplňovaly tréninky na suchu pod vedením kondičních trenérek. Jednalo se o gymnastiku, atletiku a posilovnu. Nastavený režim tak nabízel dostatečné množství odpočinku, ale zároveň se plavci dostali do podmínek, kdy se do své přípravy museli pustit opravdu naplno, tak, aby zvládli držet tempo. Nikdo však nepodlehl náročnosti tréninků a až na jiné zdravotní komplikace všichni úspěšně dokončili celé soustředění bez výpadků.

Hladkému průběhu dopomohlo také počasí, které oproti například minulému roku nebylo až tak úmorné a teplotu 35 stupňů plavci zaregistrovali vlastně až předposlední den soustředění. Voda však stále držela přijatelnou teplotu pro plavání i na venkovním bazénu a tréninky tak mohly probíhat bez omezení.

Jak se nakonec příprava povedla ukážou nejspíš až první závody. Pro družstvo „A“ a „B“ jimi může být třeba už zářijová Velká cena Znojma. Tyto ale i jiné závody pro vás budeme bedlivě sledovat a přineseme vám z nich obratem čerstvé informace. Do té doby přejeme co nejhezčí dny!