Tunely jsou různé. Ten, který za poslední rok vyrostl v Prostějově u ZŠ Jana Železného, je atletický a ve čtvrtek 5. září byl slavnostně otevřen. Od nynějška tak už může sloužit k hodinám tělesné výchovy školních dětí a k přípravě místních atletů i atletek všech věkových kategorií, převážně mládežnických.

Jednou z osobností, jež přestřihly symbolickou pásku k dobudovanému sportovišti, byl legendární oštěpař Jan Železný, jehož jméno škola nese. „Je to krásná stavba, za kterou jsem hrozně moc rád. Poprvé jsme se o ní bavili někdy před deseti lety a teď je to skutečnost. Přesně takové prostory školy potřebují, aby mohly děti v tělocviku sportovat,“ řekl mimo jiné Železný.

U slavnostního aktu samozřejmě bylo kompletní vedení statutárního města Prostějov včetně primátora Františka Jury. „Musím říct, že se tento běžecký tunel opravdu povedl. A jsem nesmírně rád, že na jeho otevření dorazil i Honza Železný, obrovská ikona globálního sportu. Prostějov teď má nové sportoviště, kde mohou vyrůstat další, nejen atletické talenty,“ pronesl Jura.

Obrovskou radost z krytého tréninkového prostoru má ředitel ZŠ Jana Železného Dalibor Ovečka. „Běžecký tunel samozřejmě moc pomůže jak našim školákům ke sportování, tak atletům k přípravě. Celá stavba měla být původně dokončena až v dubnu příštího roku, proto musím vyseknout poklonu a velké uznání stavební firmě SPORT Construction a.s. za výrazný časový předstih,“ připojil Ovečka.

Poděkování logicky patří i subjektům, jež výstavbu atletického tunelu v celkových nákladech okolo 44 milionů korun finančně podpořili formou dotací. Byli to právě město Prostějov, Národní sportovní agentura a Olomoucký kraj.