V sobotu 5. října nabídl Přerov výzvu v podobě závodů na 50metrovém bazénu nazvaných Přerovský zubřík. Pro mladé závodníky družstva „C“ to znamenalo mimo jiné překonat obavy z delšího bazénu, s nímž mají jen velmi málo či žádné zkušenosti. Všichni se ale s dlouhým bazénem popasovali statečně, často významně překonali své osobní rekordy z „rychlejšího“ krátkého bazénu a zároveň mnoho z plavců plaveckého oddílu TJ Prostějov přivezlo cenné kovy.

 

Tím nejúspěšnějším medailistou byl Patrik Martinek, ten získal nejvíce medailí ze všech 240 přihlášených závodníků. Získal tři první a tři třetí místa, k tomu také vybojoval pohár za druhé místo v celkovém bodovém umístění ve své kategorii. Body se vypočítávají dle hodnoty daného výkonu s ohledem na čas plavce.

Kvalitní výkony se povedly i na znak Viktorii Zítkové, v pořadí skončila čtrnáctá. Důležitější bylo, že si posunula osobní rekord o sedmnáct sekund na čas 3:53,44. Posbírala však také medaile, a to rovnou dvě – druhé a třetí místo.

Dalšími medailisty byli dva účastníci z družstva „B“, kteří se k „céčku“ rozhodli přidat. Rozárie Špačková doplavala třetí na 200 m znak. Další dvě bronzové placky pak přihodil Jan Škurek v disciplínách. Bronzový úspěch zaznamenala také Honzova sestra. Kateřina Škurková doplavala též třetí.

Velmi dobře nastartovaná se zdála také Karolína Dostálová. Ne ani tolik do umístění, ale spíše s ohledem na její nové osobní rekordy. Prsovou stovku si totiž Kája polepšila o šestnáct sekund. Další osobní rekord padl pak hned na další disciplíně. Tou byl kraul 100 m, kde se zlepšila o 22 sekund.

Mezi děvčaty hezky a úspěšně bojovala Martina Sedláková, jejíž prsová stovka se taky dočkala zlepšení o 12 sekund. Další nový osobní rekord se jí pak povedl ještě na 100 m znak.

Z chlapců kvalitní osobní zlepšení zaznamenal třeba Adam Vojáček, jehož znakových 200 metrů skončilo časem 3:38,07, což představuje zlepšení o 25 sekund a pěkné dvanácté místo. Závěrečným úspěchem pak bylo umístění štafety na 4x 50 metrů polohový závod. Padesátimetrové úseky v pořadí znak, prsa, motýlek a kraul plavala štafeta TJ Prostějov s klamným označením Beta ve složení R. Špačková, P. Martinek, J. Škurek a Adéla Greplová. Jejich výsledný čas zajistil pro oddíl plavání třetí místo, a tedy finální umístění na stupních vítězů v tomto závodě.

„Všem plavcům náleží gratulace za velmi dobře zvládnuté náročné závody. Plavci se museli poprat s dlouhým bazénem, náročným programem a zkrácenou pauzou. Vše ale překonali (včetně strachu z disciplíny 100 m motýlek) a udělali radost svým trenérům a dozajista i rodičům.
Přejeme jim pochopitelně i další úspěchy. Již tento týden se koná Velká cena Prostějova, kde se mimo jiné ukážou i zde zmínění závodníci. Tak ať to plave,“ zakončil trenér plavců Jakub Jílek.