Třetí deblový titul z tenisového Roland Garros slaví Kateřina Siniaková. S parťačkou Coco Gauffovou porazila v pohledném a napínavém finále 7:6, 6:3 italskou dvojici Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová. Česká tenistka přidala ke dvěma pařížským triumfům s Barborou Krejčíkovou první vítězství po boku zahraniční hráčky.

„Myslím, že díky tomu, že jsme opravdu dobré hráčky ve dvouhře i ve čtyřhře, tak to nebylo tak těžké. Navíc se dobře známe," uvedla Siniaková, která s Gauffovou odehrála první turnaj. „Trochu jsme potřebovaly zjistit, jak hraje ta druhá, ale z mé strany s tím nebyl problém. Na kurtu jsme si věřily a myslím, že ta kombinace našich stylů fungovala opravdu dobře," dodala bývalá světová deblová jednička.

Až do semifinále procházel pár Siniaková, Gauffová turnajem jako nůž máslem. Ve čtyřech zápasech neztratila česko-americká dvojice ani jeden set, až v semifinále musela otáčet skóre proti Američankám Dolehideové s Krawczykovou. To se povedlo, načež přišel nedělní triumf nad Italkami Erraniovou a Paoliniovou zase ve dvou setech.

„Když jsme vyhrály první dva tři zápasy, tak nám to hodně pomohlo a získaly jsme sebevědomí. Na to, že to bylo naše poprvé, to bylo opravdu, opravdu dobré. Doufám, že si spolu ještě někdy zahrajeme,“ radovala se česká hvězda, která se za několik týdnů do Paříže vrátí a bude s Krejčíkovou obhajovat olympijské zlato.

Na Roland Garros uspěl také přítel Siniakové Tomáš Macháč, jehož partnerem v mužské čtyřhře byl Č'-čen Čang. Česko-čínské dvojici se v Paříži dařilo, společné úsilí je přivedlo až do čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku se hráči dostali přes osmý nasazený pár zkušených Argentinců González, Molteni, který porazili po sadách 6:3, 7:5. Až pak podlehli nejvýše nasazené španělsko-argentinské dvojici Granollers, Zeballos 4:6, 1:6. „Soupeři byli lepší, vyhráli zaslouženě. Ale čtvrtfinále na grandslamu rozhodně není špatné.

Siniaková se společně s Macháčem představila i ve smíšené čtyřhře. Český pár, který k sobě patří i v soukromí, nastoupil v prvním kole proti tchajwansko-polské dvojici Sie Šu-wej a Jan Zieliński. Navzdory tomu, že se Siniaková s Macháčem během utkání postupně zlepšovali, prohru 2:6, 6:7 neodvrátili.

„Od začátku to byla zábava, kterou jsme si užili,“ neztratil přes porážku dobrou náladu Macháč. Jednou mu přesto zatrnulo, když jej Siniaková při jedné výměně nechtěně sestřelila míčkem. „Rána to byla pěkná, odletělo jí to,“ uznal Macháč.

Jeho partnerka přiznala, že ke kolizi došlo v důsledku toho, že dvojice není příliš sehraná. „Samozřejmě mě to mrzí, ale hrála jsem úplně automaticky. Já jsem zvyklá, že ten, kdo se mnou hraje, jde dolů a nechává otevřený celý kurt. Pár věcí si do příště musíme vysvětlit,“ řekla Siniaková s úsměvem.