Skvělé zápasy v podání hráčů, kterým bude patřit tenisová budoucnost, nabídl jednatřicátý ročník antukového challengeru UniCredit Czech Open. Na prostějovských kurtech tentokrát na vítězství nedosáhl domácí zástupce, nezvítězil ani žádný nasazený hráč. Opět se tak potvrdilo, že světový tenis je extrémně vyrovnaný.

„Tenis neumí na špičkové úrovni pouze hráči první světové padesátky. To platilo kdysi, dnes je situace úplně jiná. Není turnaj, kde nepřekvapil některý z mladíků, nebo tenista ze druhé nebo třetí světové stovky. Nikdo nikomu nedá nic zadarmo, každá dílčí výhra se musí odpracovat a stojí hodně sil,“ říká ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková.

Turnajový kalendář je navíc hodně našlapaný a každý hráč se během určitého období potýká s poklesem formy a propadem v žebříčku. Následně bojuje o návrat na výsluní. Ukázkovým příkladem byl v Prostějově finalista dvouhry Jason Tseng z Tchaj-wanu. Ve světovém žebříčku se už dostal na 83. místo a hrál na Turnaji mistrů do 21 let. Na Hanou ale přicestoval jako hráč druhé poloviny třetí stovky. Postupem do závěrečného duelu si polepšil o osmdesát příček. „Mluvili jsme o něm s Jirkou Lehečkou. Vůbec nebyl jeho výkonností překvapený. Znají se a jsou vrstevníci. Říkal, že je to skvělý tenista, jen si chvíli srovnával priority. Půjde zase nahoru,“ poukázala na jednoho z úspěšných účastníků turnaje Černošková.

Po několika letech se do závěrečných kol nedostali domácí zástupci. Tomáš Macháč byl ještě ve hře na French Open, Jiřího Lehečku a Jakuba Menšíka vyřadilo zranění. Poslední dva vítězové Dalibor Svrčina a Vít Kopřiva vypadli shodně ve 2. kole.

„Všichni bychom si přáli, aby bylo každé finále minimálně s jednou českou účastí. Osobně bych byla nadšená, pokud by poháry pro vítěze dlouhodobě zůstávaly doma. Ale pokaždé se to nepovede. Na UniCredit Czech Open nemohli startovat tři nejlepší hráči, kteří by patřili mezi favority na titul. To se stane. Už za rok to může být jinak a po posledním míči se budeme radovat,“ míní šéfka turnaje.