Hodně rychle skončil ve dvouhře pro české tenisty letošní Wimbledon. Jedno vítězství získal pouze Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Vít Kopřiva skončili hned v prvním kole, byť Menšík bojoval o postup v pěti setech.

Ani set s Novakem Djokovičem nezískal Kopřiva, přesto na svůj premiérový start v hlavní soutěži na třetím grandslamu sezóny nikdy nezapomene. Zahrál si na centrálním dvorci proti legendě a na kurtu nechal všechny své síly. „Je to zážitek, na který nezapomenu. Konečný výsledek je docela debakl, ale dělal jsem, co jsem mohl. Soupeř skvěle podával. Ta přesnost servisů mě fascinovala,“ uvedl po utkání Kopřiva. „Level, jaký hraju já a jaký hraje Djokovič, je nesrovnatelný. Takovýchto zápasů musím zahrát více, abych s ním mohl držet krok třeba i déle,“ uvědomuje si prostějovský tenista.

Menšík proti 23. nasazenému Alexandrovi Bublikovi (23.) z Kazachstánu vedl už 2:0 na sety, na postup to nestačilo. V kritických chvílích se Bublik mohl opírat o servis a nastartoval se tím k obratu. Třetí i čtvrtý set strhl na svou stranu díky brejkům v koncovkách a rozhodující pátý set měl už plně pod kontrolou.

„Škoda, že pro mě turnaj skončil po prvním utkání. I když to na kurtu nevyšlo, jsem po náročných týdnech rád, že mohu hrát v plné síle. Předvedl jsem takový výkon, jaký jsem mohl v danou chvíli předvést. Odehrál jsem skvělý zápas,“ neztrácel pozitivní náladu po porážce Menšík, který uznal kvalitu soupeře. „Je to hodně specifický hráč, což se o něm ví. Bylo to náročné. Nezahraje dvakrát stejný úder, pořád něco vymýšlí. Dokázal mě dostat hodně do pohybu. Ke konci pátého setu už mi trochu odcházely síly,“ řekl Menšík.

Po odstoupení Andyho Murrayho narazil Macháč v úvodním utkání na lucky losera Davida Goffina z Belgie a postoupil po pětisetové bitvě. V rozhodujícím setu prohrával 0:5, senzačním obratem ale vydřel vítězství. V dalším zápase už nestačil na Romana Safjullina z Ruska, když získal pouze třetí set.

„Myslím, že se mockrát nestalo, aby hráč otočil z 0:2 na sety, a pak ještě 0:5 v pátém. Škoda že jsem na tento výkon nedokázal navázat v dalším zápase. Soupeř ale výborně podával, neprohrál jsem s žádným špatným hráčem,“ ohlédl se za Wimbledonem Macháč.

Příliš se nedařilo ani českým tenistkám. Přes třetí kolo se dostala pouze Barbora Krejčíková. Ve druhém dohrála Linda Nosková a Kateřina Siniaková, přestože obě v turnaji patřily mezi nasazené hráčky. 

 

Wimbledon

Dvouhra – 1. kolo: Macháč (ČR) – Goffin (Belg.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:1, 7:6, Menšík – Bublik (23-Kaz.) 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6, Kopřiva – Djokovič (2-Srb.) 1:6, 2:6, 3:6, 2. kolo: Macháč – Safiullin (Rus.) 2:6, 4:6, 7:5, 6:3.

Brašov

Dvouhra – 1. kolo: Svrčina – Burruchaga (1-Arg.) 6:4, 0:6, 6:3, 2. kolo: Svrčina – Papoe (Rum.) 5:7, 2:6.

ŽENY

Wimbledon

Dvouhra – 1. kolo: Siniaková (27) – Stakusicová (Kan.) 6:4, 6:2, Nosková (26) – Erraniová (It.) 7:6, 6:1, Krejčíková (31) – V. Kuděrmětovová (Rus.) 7:6, 6:7, 7:5, Plíšková – Šnajderová (Rus.) 6:4, 4:6, 5:7, Muchová – Badosaová (Šp.) 3:6, 2:6, 2. kolo: Krejčíková – Volynetsová (USA) 7:6, 7:6, Nosková – Andreescuová (Kan.) 3:6, 6:7, Siniaková – Putincevová (Kaz.) 0:6, 6:4, 2:6, 3. kolo: Krejčíková – Bouzasová (Šp.) 6:0, 4:3 skreč.