Hned tři tenisté prostějovského TK Agrofert zasáhnou na olympiádě v Paříži do zápasů o medaile. Ve dvouhře se představí Tomáš Macháč, který si zahraje také debla s Adamem Pavláskem, a dokonce také smíšenou čtyřhru s Kateřinou Siniakovou. Singlovou soutěž si zahraje také Jakub Menšík, ten se do vybrané společnosti dostal na poslední chvíli.

„Mezinárodní tenisová federace vydala první cut, kde byl Kuba mezi náhradníky, my pak přes Český olympijský výbor poslali nominaci. Dali jsme do ní všechny, protože jsme nevěděli, kteří hráči se do soutěže přihlásí. Po pár dnech přišel na svaz e-mail, že se Kuba do pavouka dostal,“ přiblížil vývoj Menšíkovy nominace vedoucí tenisové části výpravy Petr Pála.

Mladý tenista a prostějovský rodák ještě před měsícem s nominací příliš nepočítal, protože kvůli zranění nemohl absolvovat několik turnajů a získat body do žebříčku ATP, který byl pro nasazení tenistů klíčový. Nakonec si může balit kufry a vyrazit směr Paříž.

Na olympiádu se moc těším. Musím říct, že mě to hodně překvapilo. Být v osmnácti letech na olympiádě, to je sen. Potrénuju, posílím a určitě si zahraju nějaké zápasy, což bude také důležité. Na Mallorce i ve Wimbledonu jsem předvedl docela slušné výkony a věřím, že v nich budu pokračovat,“ plánuje Menšík.

Na roztrhání bude Macháč. Pokud vše dobře dopadne, bude startovat hned ve třech soutěžích a v mixu by mohl nastoupit společně se svou životní partnerkou Kateřinou Siniakovou. „Už dříve nás to napadlo, neměl jsem ale potřebný žebříček. Od té doby se hodně změnilo, když to klapne, bude to pro nás velký zážitek.

Pavlásek v Paříži zažije olympijský debut po Macháčově boku. „Olympiáda je něco výjimečného. Už jsem nemyslel, že si na ní zahraji, teď je to tady a nemůžu se dočkat. S Tomášem jsme už spolu nějaké dobré zápasy v Davis Cupu odehráli, věřím, že to v turnaji opět ukážeme,“ přeje si Pavlásek.

Mezi ženami bude Siniaková společně s Barborou Krejčíkovou obhajovat zlato ve čtyřhře. „Jsem ráda, že si společně olympiádu zopakujeme. Myslím, že budeme hodně nebezpečné pro každé soupeřky a můžeme v soutěži dojít daleko,“ věří Siniaková.

 

MUŽI

Wimbledon

Dvouhra – 1. kolo: Macháč (ČR) – Goffin (Belg.) 3:6, 3:6, 6:4, 6:1, 7:6, Menšík – Bublik (23-Kaz.) 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6, Kopřiva – Djokovič (2-Srb.) 1:6, 2:6, 3:6, 2. kolo: Macháč – Safiullin (Rus.) 2:6, 4:6, 7:5, 6:3.

Brašov

Dvouhra – 1. kolo: Svrčina – Burruchaga (1-Arg.) 6:4, 0:6, 6:3, 2. kolo: Svrčina – Papoe (Rum.) 5:7, 2:6.

ŽENY

Wimbledon

Dvouhra – 1. kolo: Siniaková (27) – Stakusicová (Kan.) 6:4, 6:2, Nosková (26) – Erraniová (It.) 7:6, 6:1, Krejčíková (31) – V. Kuděrmětovová (Rus.) 7:6, 6:7, 7:5, Plíšková – Šnajderová (Rus.) 6:4, 4:6, 5:7, Muchová – Badosaová (Šp.) 3:6, 2:6, 2. kolo: Krejčíková – Volynetsová (USA) 7:6, 7:6, Nosková – Andreescuová (Kan.) 3:6, 6:7, Siniaková – Putincevová (Kaz.) 0:6, 6:4, 2:6, 3. kolo: Krejčíková – Bouzasová (Šp.) 6:0, 4:3 skreč.