Je to více než týden, co volejbalistkám VK Prostějov definitivně skončila klubová sezóna 2023/24. Tedy ideální čas, abychom se jako obvykle ohlédli trochu obsáhleji za tím, kterak se nedávno uzavřený ročník vyvíjel od svého počátku až do úplného závěru se ziskem extraligového bronzu.

SILNÝ TÝM S NOVÝM TRENÉREM

Po bramborovém smutku ze čtvrtého místa na jaře 2023 vékáčko loni v létě dost zbrojilo, aby znovu mohlo útočit na nejvyšší tuzemské pozice. Proto přivedlo úspěšného mladého kouče Michala Matušova, jenž na Slovensku sbíral mistrovské tituly. Proto udrželo pohromadě většinu kvalitního hráčského kádru včetně největších opor (Simona Bajusz, Karin Šunderlíková, Veronika Trnková, Raquel Löff, Klára Faltínová). A proto sehnal špičkovou posilu Michaelu Pállovou na post libera.

„Určitě máme vysoké ambice a rádi bychom hráli v českých soutěžích o medailové příčky, zároveň se opět prosadili i na mezinárodní scéně,“ říkal předseda správní rady VK Petr Chytil. „Za mě je jasným cílem postup do extraligového finále a boj o zisk titulu,“ potvrdil Michal Matušov, že se na nové štaci rozhodně nemíní držet při zdi.

I PŘES KOMPLIKACE SKVĚLÝ VSTUP

Ačkoliv Hanačky přišly o ostřílenou brazilskou smečařku Jéssicu Silva (dlouhodobé vážné zranění, tedy ukončení smlouvy) a musely se obejít i bez další plejerky téže pozice Kláry Faltínové (rekonvalescence po operaci nohy), měly do nové sezóny výborný start. Vydřely úvodní bitvu na půdě Šelem Brno 3:2, což se tehdy bralo jako menší ztráta, ale později se ukázalo, že šlo spíš o cenný zisk.

Navíc se podařilo extraligu otevřít sérií osmi vítězství za sebou (po Šelmách Šternberk 3:0, Olymp Praha 3:1, Olomouc, Frýdek-Místek, Přerov, KP Brno i Ostrava 3:0) a vyšel také postup ze druhého kola Českého poháru (Přerov 3:1). „Naše hra ještě není vždy optimální, ve výkonech máme někdy výkyvy. Na druhou stranu opakovaně vítězíme a začátek nám tak vychází až nad očekávání skvěle,“ spokojeně konstatoval trenér Matušov.

PRVNÍ ZTRÁTY, ALE ÚROVEŇ DRŽÍ

Postupem času přibývalo zdravotních problémů, čehož silní soupeři uměli využít. Proto prostějovský mančaft přes veškerou snahu nestačil v šestnáctifinále evropského Challenge Cupu na řecký PAOK Thessaloniki (0:3, 1:3) a vypadl rovněž z Českého poháru v důsledku čtvrtfinálové porážky 1:3 v Liberci, což byl bolestivě citelný krach.

I v nejvyšší tuzemské soutěži soubor ze srdce Moravy podlehl Dukle 2:3, jinak ovšem zvládal držet vítězný směr (Frýdek-Místek i Šelmy Brno 3:0, Olymp Praha 3:1, Olomouc 3:2, Přerov 3:1, KP Brno a Šternberk 3:0). „V lize pokračujeme velice dobře a zůstáváme v čele, což je super. Vyřazení z Vyzývacího a hlavně z Českého poháru však samozřejmě moc mrzí,“ povídal Matušov.

MARODKA, PROHRY A MATUŠOVŮV KONEC

Bohužel okolo vánočních svátků a po Novém roce se družstvo Prostějova změnilo v lazaret s tolika potížemi se zdravím různého charakteru, že pokračovat dál na úspěšné vlně bylo v podstatě nemožné. Z následných sedmi ligových střetnutí během ledna a února tak hned pět skončilo porážkou (Ostrava 1:3, Liberec i Šelmy Brno 2:3, Liberec a Ostrava 1:3), jen ve dvou případech se povedlo urvat těsnou výhru (Olomouc i Olymp Praha 3:2).

Což ale Michala Matušova nezachránilo, po propadáku na ostravské palubovce byl odvolán. „Týmu se přestalo dařit a nepanovala v něm dobrá atmosféra. Chápeme zdravotní oslabení, přesto jsme se rozhodli špatnou situaci razantně řešit,“ vysvětloval vyhazov slovenského lodivoda oddílový šéf Petr Chytil. S tím, že k návratu na místo kouče přesvědčil generálního manažera Miroslava Čadu. „Beru to jako pomoc mančaftu v nouzi. Především je nutné holky zvednout psychicky,“ chopil se zkušený stratég vůdčí role.

NABÍRÁNÍ JISTOTY PŘED PLAY-OFF,

PAK HAVÁRKA A ZTRÁTA PÁLLOVÉ

Byť hanácká parta stále zůstávala bez klíčové univerzálky Karin Šunderlíkové setrvávající na marodce, ostatní hráčky se postupně uzdravovaly a na post účka dorazila srbská akvizice Milica Tošič. Též Čadův vliv měl na tým blahodárné účinky, tudíž se v závěru dlouhodobé části dařilo využívat příznivého losu k opětovnému upevňování jak herní, tak mentální jistoty (Frýdek-Místek, KP Brno, Přerov i Šternberk 3:0).

Jenže neštěstí nechodí po horách, ale po prostějovských volejbalistkách, když bychom trochu upravili známé přísloví. Krátce před vyřazovacími boji extraligové soutěže tak měly zmíněná Tošič s Michaelou Pállovou nezaviněnou těžkou autonehodu, která reprezentační libero SR vyřadila kvůli vážnému zranění hlavy až do konce sezóny. „Nedá se nic dělat, musíme se s citelným oslabením nějak poprat. Nejdůležitější je, že holky přežily,“ zdůrazňoval Čada.

ZVLÁDNUTÁ OLOMOUC, LIBERECKÁ

STOPKA A PŘES OLYMP K BRONZU

Bez slovenského dua Šunderlíková a Pállová tak družina okolo kapitánky Simony Bajusz vyrazila vstříc play-off. Ve čtvrtfinále šla na rivalskou Olomouc, a byť se v prvních dvou utkáních hodně trápila, posléze dospěla k zápasově nejrychlejšímu postupu (3:2, 3:2, 3:0). Leč v semifinále čekal obávaný Liberec, s nímž Hanačky táhly dlouhou šňůru vzájemných proher. Kterou sice dokázaly přerušit, nicméně do finále pronikl po dramatickém průběhu protivník (3:1, 1:3, 1:3, 3:1, 0:3).

Kvůli naprostému výbuchu v rozhodujícím pátém špílu doma s Duklou byl Prostějov pod tlakem i směrem k závěrečné sérii o třetí místo proti pražskému Olympu. Tomu však naštěstí scházela úderná tahounka Monika Brancuská a favorit s vypětím všech sil vybojoval na sklonku druhého mače venku bronzové medaile (3:0, 3:2). „V podstatě celou sezónu jsme se potýkali s řadou problémů, zejména zdravotních. Proto buďme za zisk ligového bronzu rádi, byť původní ambice byly ještě vyšší,“ výstižně zhodnotil Miroslav Čada.