Úspěšnou reprezentační sezónu prožívají volejbalistky České republiky. Ty měly pro závěrečný turnaj Final Four Golden European League žen 2024 výhodu domácího prostředí ostravské haly, kterou málem využily k prestižnímu vítězství v této soutěži. Triumf jim nakonec utekl o malý kousek.

 

V semifinále reprezentační výběr ČR porazil nebezpečné Rumunsko 3:1 (-19, 13, 18, 28), když špatně začal, následně se po herní stránce prudce zlepšil a nakonec urval postup díky těsně zvládnutému finiši čtvrtého setu. Blokařka VK Prostějov Silvie Pavlová tradičně naskakovala jako střídající z lavičky na servis, takto podávala za celý duel třikrát bez bodového zisku.

Co finálový mač? Ten měly Češky proti Švédsku slibně rozjetý díky tomu, že po opětovně ztracené úvodní sadě získaly další dvě a vedly tudíž 2:1. Zbytek střetnutí ale patřil soupeřkám taženým vynikající univerzálkou Isabelle Haak, zejména díky jejím třiceti bodům dopadla dramatická bitva z domácího pohledu 2:3 (-22, 21, 18, -20, -11). Zlato ze Zlaté evropské ligy tak braly Švédky, náš národní tým se musel spokojit se stříbrem.

„V pátém setu jsme bohužel nebyli dostatečně agresivní na servisu a prasátko hostů nám naopak vzalo sebevědomí. Švédsko je skvělý tým s jednou z nejlepších univerzálek na světě a dnes bylo lepší, zasloužilo si vyhrát. Teď jsme pochopitelně smutní, ale po pár dnech odpočinku se zase sejdeme a uděláme všechno pro to, abychom na Filipínách uhráli co nejlepší výsledek. Jsem na náš tým opravdu pyšný. Hráčky bojovaly až do konce, jen v závěru nebylo štěstí na naší straně,“ hodnotil trenér ČR Giannis Athanasopoulos po finále, ve kterém Silvie Pavlová zase prostřídávala a ze šesti podání neskórovala.

Nyní přijdou na řadu zmíněné Filipíny, tedy přesněji řečeno Challenger Cup 2024 v Manile, kam české reprezentantky ze druhého místa letošní Golden European League postoupily. Hraje se od 4. do 7. července a Athanasopoulosovy svěřenkyně ve čtvrtfinále 4. července narazí na Argentinu. Další čtvrtfinálové dvojice tvoří Filipíny – Vietnam, Belgie – Švédsko a Portoriko – Keňa, více podrobností přineseme v příštím vydání Večerníku.