V úterý 16. července v pravé poledne to propukne. Co? Slavnostní losování evropských klubových pohárů volejbalu 2024/25 v Lucemburku. I tentokrát se tenhle prestižní mezinárodní akt týká žen VK Prostějov, jež budou zítra od 12.00 hodin také v osudí.

Hanačky obsadily třetí místo v extralize ČR 2023/24, čímž získaly právo startu v novém ročníku CEV Cupu žen, což je druhý nejvyšší pohár starého kontinentu. Tohoto práva vedení klubu využilo, tým vékáčka do soutěže přihlásilo a zítřejší los tudíž bude pozorně sledovat.

Přesné klubové obsazení ženského CEV Cupu 2024/25 ještě nebylo s předstihem známo, ale tento pohár by každopádně mělo hrát celkem čtyřiadvacet družstev: dvě z Francie, Německa, Řecka, Španělska, Rumunska, Srbska, Maďarska a Česka, po jednom z Itálie, Turecka, Polska, Belgie, Portugalska, Chorvatska, Švýcarska a Slovinska.

Osm kolektivů by tak mělo být nasazeno přímo do osmifinále, zatímco zbylých šestnáct odehraje hned úvodní kolo. Jestli se prostějovských volejbalistek bude, či nebude týkat zmíněné první dějství, a kterého soupeře dostanou, na to dá odpověď až úterní popolední dění na lucemburské půdě. „Losování nové sezóny evropských pohárů je vždy velkou a prestižní událostí, už nedílně patří k létu. Jsme samozřejmě moc zvědaví, koho nám los přidělí, necháme se překvapit,“ pravil s úsměvem generální manažer a kouč vékáčka Miroslav Čada.

Každopádně Evropská volejbalová federace již dříve oznámila konkrétní obsazení elitní Champions League žen 2024/25 podle kvalitativního rozdělení do čtyř losovacích košů. Koš 1: Imoco Conegliano (Itálie), Savino Scandicci (Itálie), Fenerbahce Istanbul (Turecko), Eczacibasi Istanbul (Turecko), Vero Milán (Itálie). Koš 2: VakifBank Istanbul (Turecko), DevelopRes Rzeszów (Polsko), Bostik Bielsko-Biala (Polsko), Levallois Paříž (Francie), Neptunes Nantes (Francie). Koš 3: Allianz Stuttgart (Německo), Palmberg Schwerin (Německo), Maritza Plovdiv (Bulharsko), Vasas Budapešť (Maďarsko), Calcit Kamnik (Slovinsko). Koš 4: pět družstev postupujících z kvalifikace.