Při slavnostním losování nového ročníku evropských klubových pohárů v Lucemburku byly v osudí také volejbalistky VK Prostějov, jež se po úterním poledni dozvěděly, co je čeká v CEV Cupu žen 2024/25. Jak pro ně tedy los Evropské volejbalové federace dopadl?

V úvodním kole Poháru CEV budou mít Hanačky během první poloviny listopadu zápasové volno, neboť na ně z losovacího koše vyšel lísteček s nápisem bye a tím pádem postoupí přímo do osmifinále. Po téhle stránce je tedy potkal stejný osud jako v minulé sezóně na začátku Challenge Cupu 2023/24.

A na koho pak tým vékáčka narazí ve zmíněném prosincovém osmifinále letošního CEV Cupu? Na vítěze dvojice zahajovacího dějství Alba Blaj (Rumunsko) – poražený z předkola Champions League Rabotnički Skopje (Makedonie)/C.S.O. Voluntari (Rumunsko). Což v praxi znamená, že je takřka určitě čeká mezinárodně velice silná Alba Blaj.

„V předkole Ligy mistryň je skoro jisté, že úřadující rumunské šampionky z Voluntari vyřadí papírově slabší Rabotnički Skopje. Tím pádem půjdou makedonské mistryně v prvním kole CEV Cupu na Blaj, což bude v tomto souboji obrovský favorit. A proto my můžeme v podstatě s určitostí počítat, že v osmifinále půjdeme proti Albě,“ vysvětlil logickou dedukci generální manažer a hlavní kouč VK Miroslav Čada.

Alba Blaj je přitom v ženském volejbalu dost zvučným pojmem. V uplynulém ročníku rumunské ligy sice skončila až druhá právě za Voluntari, ale jinak tamní národní soutěž pravidelně vyhrává a k tomu se výrazně prosazuje na evropské pohárové scéně. Viz dvojnásobná finálová účast v CEV Cupu (2023, 2019), semifinále tamtéž (2022), finále Challenge Cupu (2021), a dokonce postup do finále Champions League (2018)!

V předchozí sezóně hrál elitní mančaft z Rumunska skupinovou fázi Ligy mistryň. „Blaj staví každý rok mezinárodně velice silný mančaft plný kvalitních cizinek, s nímž pravidelně postupuje do závěrečných kol pohárů Evropy. Proto je zřejmé, že při vzájemné konfrontaci bude Alba vysokým favoritem a my se půjdeme pokusit o překvapení. Taky jsme dali dohromady hodně dobrý tým, proto předem rozhodně nic nevzdáme,“ prohlásil Čada.

 

30 vk los