Hlavním bodem losovacího aktu v úterním Lucemburku logicky bylo určit složení základních skupin obou elitních pohárových soutěží klubové Evropy – mužské i ženské Champions League 2024/25. Právo účasti v Lize mistryň za Česko přitom měly Šelmy Brno coby vítězky uplynulého ročníku extraligy ČR.

Jihomoravský klub se však rozhodl do Champions League nejít. „Přihlásit se do nejprestižnější evropské soutěže pro nás nedává smysl. Naše filozofie a duch jsou postaven na hráčkách, které už mají děti, budou je brzo mít či dávají přednost zaměstnání. Nedává to smysl ani jim, ani mně, abych je honil v týdnu po Evropě a o víkendech po českých palubovkách,“ vysvětlil manažer Šelem Martin Gerža.

Stejně jako Prostějov, který přede dvěma lety účast v Lize mistryň také odmítl, byl brněnský oddíl přeřazen do nejnižšího Challenge Cupu. Novou sezónu přitom absolvuje bez odcházející čtveřice libero Adéla Chevalierová (Prostějov), univerzálka Yasmine Madsen (francouzský Quimper), smečařka Antonie Kelnárová (americká univerzita v Chicagu) a nahrávačka Radka Mokrá. Naopak trenér Jaroslav Vlk zůstává, stejně jako další hráčské opory.

„Celkově ale náš kádr dozná nutných změn. Přesto už máme tým pro příští ročník téměř kompletní, ještě řešíme post univerzálky,“ prozradil Gerža s tím, že nové posily budou brzy oznámeny na klubových sociálních sítích Šelem.

Teď ovšem pojďme zpět do Lucemburku, abychom se podívali na vylosované složení základních grup Ligy mistryň 2024/25. Skupina A: Imoco Conegliano (Itálie), Developres Rzeszów (Polsko), Maritza Plovdiv (Bulharsko), vítěz kvalifikace ŽOK Gacko (Bosna a Hercegovina)/Mladost Záhřeb (Chorvatsko). Skupina B: Eczacibasi Istanbul (Turecko), Levallois Paříž (Francie), Palmberg Schwerin (Německo), vítěz kvalifikace Asterix Beveren (Belgie)/Tent Obrenovac (Srbsko). Skupina C: Vero Milán (Itálie), Vakifbank Istanbul (Turecko), Calcit Kamnik (Slovinsko), vítěz kvalifikace FC Porto (Portugalsko)/Gran Canaria (Španělsko). Skupina D: Fenerbahce Istanbul (Turecko), Neptunes Nantes (Francie), Vasas Budapešť (Maďarsko), vítěz kvalifikace Novi Herceg (Makedonie)/Budowlani Lodž (Polsko). Skupina E: Savino Scandicci (Itálie), BKS Bielsko-Biala (Polsko), Allianz Stuttgart (Německo), vítěz kvalifikace Rabotnički Skopje (Makedonie)/C.S.O. Voluntari (Rumunsko).