Volejbalistky VK Prostějov obhájily loňské prvenství na mezinárodním přípravném turnaji Tomi-Remont Cup 2024 v Olomouci. Po výhrách 3:0 nad Šternberkem i 3:1 nad Lemesosem si poradily 3:0 s výběrem pořádající Olomouce a letošní ročník tak ovládly velmi přesvědčivě.

 

TJ Sokol Šternberk – VK Prostějov 0:3 (-21, -16, -15)

Sestava: Ferreira, Herdová, Vyklická, Kvapilová, Cidrao, Pavlová, libero Chevalierová – Meidlová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Týmu vékáčka chvíli trvalo, než se dostal do zápasu. Sokolky na úplném startu utkání využily jeho herního váhání i častějších chyb, aby šly do mírného vedení. Vývoj vstupního setu se však postupně otočil – a od jeho poloviny až do úplného konce duelu pak již prostějovské ženy přesvědčivě dominovaly k celkovému výsledku 21:25, 16:25, 15:25.

„Ze začátku jsme měli problémy v útoku, a navíc chybovali v obraně, proto soupeř vedl. Ale postupně jsme převzali iniciativu a zlepšili výkon, pomohlo jedno střídání. Od půlky prvního setu jsme zápas měli pevně ve své moci dost jednoznačným způsobem, celkově holky zahrály dobře,“ okomentoval turnajový mač číslo jedna v pátečním odpoledni kouč VK Miroslav Čada.

SOBOTA

VK Prostějov – Volleyball Lemesos 3:1 (14, 21, -21, 20)

Sestava: Abendroth, Herdová, Vyklická, Kvapilová, Dvořáková, Pavlová, libero Chevalierová – Meidlová, Cidrao. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Úřadující bronzové medailistky z minulého ročníku české extraligy měly proti celku z dovolenkového ostrova s řadou cizinek v kádru dvě sady přesvědčivě navrch. Od třetí části se ale protivnice výrazně zvedly, chytily fazónu a snížily průběžný stav na 2:1, navíc se lépe odpíchly i do čtvrtého dějství. Nicméně papírově silnější tým během něj zabral a očekávanou výhru nakonec doručil.

„Dva sety byly z naší strany dobré, ve třetím jsme však začali dělat hodně chyb. Hlavně při obraně jak v poli, tak na blocích. Naopak soupeřkám začala skvěle vycházet jejich hra, především měly až zázračné zákroky v poli. Proto jsme ztratili třetí sadu a měli co dělat i ve čtvrté, než jsme zlepšením výkonu Lemesos přece jen zlomili,“ oddechl si hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

NEDĚLE

Šantovka Olomouc UP – VK Prostějov 0:3 (-20, -16, -25)

Sestava: Ferreira, Herdová, Vyklická, Kvapilová, Cidrao, Pavlová, libero Chevalierová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

V nedělním dopoledni to bylo kdo s koho: vítěz hanáckého derby si zajišťoval první turnajové místo, na poraženého zbývala druhá pozice. A hostující mančaft neponechal nic náhodě. Kvalitní hrou si udržoval trvalou převahu, první set získal 25:20 a druhému dominoval 25:16. Až třetí sada byla vyrovnaná, rovněž dramatická až do těsné koncovky. Tu vékáčko vydřelo 27:25, celé přípravné derby 3:0. A nepustilo tak střetnutí do dalšího nevyzpytatelného vývoje.

„Proti Olomouci šlo o hezké utkání s velkými výměnami a naším kvalitním výkonem. Soupeřky velice dobře bránily v poli, proto jsme místy měli potíže se prosazovat útokem. Pomáhali jsme si však vysokou úspěšností přihrávky, kromě třetího setu měli navrch. Vyšel nám i těsný závěr, nejlépe zahrály Nikola Kvapilová, Elise Ferreira a Adéla Chevalierová. Ta byla skvělá během všech tří našich zápasů na turnaji,“ vyzdvihl prostějovský lodivod Miroslav Čada.

Tomi-Remont Cup jeho tým opanoval podruhé za sebou. „Celkově panuje určitě spokojenost. Postupně jsme se zlepšovali a poslední utkání proti UP bylo z naší strany top. Holky byly na Olomouc vyhecované, líbilo se mi jejich nasazení i herní projev. Ten byl většinu tohoto střetnutí výborný,“ chválil Čada.