V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu
devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od
Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání
ocenění se uskuteční na Floře Olomouc.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Olomouckého kraje pro rok
2022 těmto výrobkům:

Kategorie:
Výrobek a výrobce:
1.
Masné výrobky tepelně opracované DRAHOUŠOVY KLOBÁSKY
LUCIE DOBEŠOVÁ

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně

neopracované, konzervy

a polokonzervy

PEČENÝ KRÁLÍK

AGROLAPIN

3.
Sýry včetně tvarohu KOZÍ KOULE MIX KOŘENÍ
PETR ČECH

4.
Mléčné výrobky ostatní PASTEROVANÁ ČERSTVÁ SMETANA
ZLATA RONZOVÁ MÁDROVÁ

5.
Pekařské výrobky včetně těstovin HANÁCKÝ KOLÁČ
ING. SVATAVA BUKVOVÁ

6.
Cukrářské výrobky včetně
cukrovinek

VĚTRNÍK Z DOBROT

DOBROTY SOCIÁLNÍ PODNIK

7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje MOŠT JABLKO/ŘEPA
AGROCHOV JEZERNICE

8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo
zpracované formě

CIBULOVÉ CHUTNEY NA ČERVENÉM VÍNĚ

JAKUB TRČKA

9.
Ostatní ZMRZLINA Z KRAVÍNA SMETANOVÁ
VÁCLAV OSIČKA

 

Kontakt: Oddělení tiskové SZIF, tel.: +420 733 696 550, e -mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Značka Regionální potravina je ocenění kvality naší řemeslné tvarůžkárny. Díky jsme navázali

spolupráci s dalšími producenty v našem regionu. Marketingová podpora značky nám dopomohla

k pěkným výstupům v médiích. Vnímáme, že pro zákazníka je Regionální potravina známou

a důvěryhodnou,“ vysvětlil David Kapsia, provozní ředitel tvarůžkárny TVARGLE ve Velké
Bystřici, oceněný Regionální potravinou v roce 2021.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvyklezástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského
intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy,
Potravinářské komory, Agrární komory Olomouckého kraje a Krajského úřadu. Komisí navržené
výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení
Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Flóry
Olomouc na konci letošního září.

Toto je můj první ročník, který mohu organizovat ve vlastní režii. Spolu stýmem z okresních Agrárních
komor jsme odvedli kus práce. Letos se přihlásilo rekordních 133 výrobků od 48 producentů. Těší mě,
že z devíti výrobků navržených na ocenění máme čtyři výrobce, kteří získávají značku Regionální
potravina úplně poprvé. Ráda bych poděkovala všem zúčastněným a těšíme se na podzimní
ochutnávkové akce, kde budeme moci nové výrobky představit,“ říká koordinátorka Regionální
potraviny Olomouckého kraje Jana Neradilová.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální
potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250
zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond
značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti
o soutěži jsou dostupné na webových stránkách
regionalnipotravina.cz.