Nejeden obyvatel Prostějova usedá od minulého týdne do auta a míří na sever. Jen kousek za hranicí regionu ve Vojnicích totiž může dostat zeleninu za ceny a v kvalitě, o jaké si v supermarketech může nechat jen zdát.
Kilo mrkve za pět, cibule za sedm, rajčat za devět a třeba melounů za osm korun. Stačí jediné, ohnout hřbet a libovolnou zeleninu si nasbírat. Vojnický samosběr zeleniny je v ČR svým rozsahem a sortimentem naprosto ojedinělý. „Letos jsme připravili plodiny, o které je největší zájem, na ploše pětadvaceti hektarů,“ prozradil Večerníku soukromý zemědělec Ladislav Kašpar (55) a dodal: „Na každého zájemce by se mělo dostat. Samozřejmě je pro nás největší prioritou kvalita. Tomu je podřízeno všechno ostatní.“
Princip samosběru je jednoduchý. Lidé zaparkují u pole svá auta a na připravených lánech si nasbírají cibuli, mrkev, petržel, červenou řepu, zelí, rajčata, melouny či dýně. Vše v neomezeném množství. U pokladny si pak nechají své plodiny zvážit, zaplatí a jedou domů. Za super kvalitu přitom zaplatí minimum peněz. „Je to tady naprosto úžasné. Loni jsme byli poprvé a byli jsme tak spokojeni, že už si ani nedovedeme představit, že bychom zeleninu nakupovali jinak,“ prozradila nám Markéta Prášková z Prostějova a její kamarádka Hana S. k tomu dodala: „Dokonalé jsou nejen ceny, ale i kvalita. Tato zelenina chutná úplně jinak než dovozová ze supermarketu a hlavně, co je další bonus, dobře uskladněná vydrží prakticky až do jara.“
Nabídkou samosběru vyřešil soukromý hospodář Ladislav Kašpar problém, který trápí většinu zemědělců. „Jednak zestárli sezónní brigádníci a mladé práce na poli nezajímá,“ prozradil. „Ten hlavní problém ale byl rozdíl v prodejních a výkupních cenách. Zatímco prodejní ceny jsou takové, jak všichni víme, výkupní ceny se nijak nezvýšily. Takže jinak už to nešlo, protože v některých komoditách jsem už začínal být v posledních letech ve ztrátě,“ poznamenal Kašpar.
Prioritou je přitom podle jeho slov kvalita. „Všechno dělám tak, abych to bez pocitu jakýchkoliv výčitek mohl dát svým malým vnučkám. Nemám rád postřiky, a proto je nepoužívám. Snažím se, aby zelenina byla chuťově co nejskvělejší, a jsem přesvědčen, že se mi to daří,“ prozradil Večerníku bodrý zemědělec.
plodina Kč/kg
mrkev 5
petržel 9
červená řepa 5
cibule žlutá 7
cibule oválná lahůdková 7
cibule červená 7
dýně (hokaido, máslová, muškátová, halloween) 9
dýně (goliáš) 5
cukety 8
patizony 8
rajčata 9
melouny 8
pórek 7
zelí 10
kukuřice 5 Kč/kus