Už se to blíží! Letos v červnu by se mělo začít s dlouho připravovanou rekonstrukcí náměstí v Konici. O ní se hovoří již tak dlouho, že někteří lidé možná přestali věřit tomu, že vůbec někdy proběhne. Nyní je však skutečně na spadnutí. I proto vedení města zorganizovalo uplynulý čtvrtek 25. dubna v komunitním centru debatu týkající se právě této klíčové záležitosti, která se přímo dotkne snad každého obyvatele města. Téměř sto lidí se zajímalo zejména o budoucí možnosti parkování.   

 

Po kompletní rekonstrukci by náměstí v Konici mělo získat úplně nové kouzlo. To se však neobejde bez omezení, která se dotknou zejména řidičů parkujících na náměstí a obchodníků podnikajících v centru města. „Pro řidiče jsme nechali vybudovat provizorní parkoviště v prostoru mezi hřbitovem a sportovní halou. Kromě toho bude možné dočasně parkovat také na hřišti u komunitního centra. Obojí se nachází nedaleko centra. Kapacita obou těchto ploch by měla být minimálně stejná, ne-li vyšší, než je aktuální počet míst na náměstí,“ reagoval konický starosta Michal Obrusník na zřejmě nejpalčivější otázku týkající se průběhu prací.

Kde brát informace?

Strach z komplikací mají rovněž obchodníci na náměstí, kteří se bojí výrazného snížení tržeb, což by mohlo ohrozit vlastní existenci jejich podnikání. „Tyto obavy chápu, určitě během prací budeme v přímém kontaktu, vše budeme koordinovat a na konkrétní problémy budeme hledat řešení. Nicméně je třeba připomenout, že oprava náměstí je také v jejich zájmu, na pěkné náměstí se lidé potažmo zákazníci budou vracet mnohem raději,“ zmínil Obrusník, kterého mrzelo, že někteří z občanů mají pocit, že k celé záležitosti dosud nezískali dostatek informací. „Na toto téma již proběhly čtyři veřejné schůzky, máme facebook i zpravodaj, nevím už, jak více můžeme lidi informovat,“ zmínil se konický starosta v této souvislosti s tím, že další schůzka na stejné téma by měla proběhnout ještě těsně před červnovým zahájením stavby.  

Parkování se přesune dolů

Cílem rekonstrukce náměstí je vytvoření kultivovaného centra města. Bude odstraněno co nejvíce bariér, prostor vydlážděný žulovou kostkou by měl i díky nové zeleni získat lidské měřítko. Hlavní změna pak bude spočívat v tom, že se parkování kompletně přesune

do spodní části náměstí a dojde k lepší návaznosti a průjezdnosti komunikací. Hlavní silnice procházející náměstím bude navíc zelení oddělena od zbývajícího prostoru.

Chystá se i obnova hřbitova

Obsahem čtvrtečního setkání občanů s vedením města ovšem nebyla pouze chystaná rekonstrukce náměstí, řeč přišla i na připravovanou obnovu hřbitova, lidem se také nelíbilo výrazné navýšení daní z nemovitostí. Naopak s velmi pozitivními ohlasy se setkala prohlídka multifunkční sportovní haly, která je těsně před dokončením rozsáhlé rekonstrukce.