Tak už se to rozjelo na plné obrátky. PROSTĚJOVSKÝ Večerník jako první médium v republice informoval o obří psí množírně, z níž celkem 29 totálně zbídačených psů putovalo do útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. V průběhu uplynulého týdne policie konečně uvolnila první informace, které byly okamžitě zveřejněny v celostátních médiích. Ty pouze potvrzují to, co jsme již psali: případ podobných rozměrů u nás nemá obdoby. Téměř sto zbídačených psů žilo na pár metrech čtverečných, jejich majitelky zajímala pouze štěňata, která hned po narození prodávaly v Praze.

Pražští kriminalisté v malé obci u Olomouce objevili celkem 93 psů. „Sedmapadesátiletá žena ve svém domě psy množila a druhá pětaosmdesátiletá důchodkyně je v Praze prodávala. Zanedbaná zvířata chovaná v nevyhovujících podmínkách, podvyživená, se zanedbanou srstí pokrytou výkaly a mnoha nemocemi byla okamžitě převezena k veterinárnímu ošetření a nyní se o ně starají různé neziskové organizace,“ uvedla na začátku uplynulého týdne policejní tisková mluvčí Eva Kropáčová.

Jak avizujeme na třetí straně dnešního vydání, policie odhalila obří množírnu psů nedaleko Olomouce, ve které našla 93 zbídačených zvířat. Případ je svojí velikostí a závažností naprosto mimořádný, proto si ho převzali kriminalisté z Prahy. Ostatně sedmapadesátiletá žena ve svém domě psy množila a druhá pětaosmdesátiletá důchodkyně je v Praze prodávala. Zanedbaná zvířata chovaná v nevyhovujících podmínkách byla okamžitě převezena k veterinárnímu ošetření a nyní se o ně starají různé neziskové organizace. Mezi nimi je i psí útulek Voříšek v Čechách pod Kosířem.

 

Sto psů na pár metrech

Převážně se jednalo o plemena jako yorkšíři, čivavy, maltézáci či „kavalírci“. Chováni byli vyloženě kvůli zisku, ostatně právě o mláďata těchto malých pejsků je mezi lidmi i díky jejich roztomilosti velký zájem. Jenže jejich původní majitelé se očividně nestarali o nic jiného než o to, jak prodat právě narozená štěňata. „Zvířata byla chována v několika místnostech rodinného domu, ve zcela nevhodných podmínkách. Matky s čerstvě narozenými štěňátky žily s několika dalšími psy v jedné místnosti, bez možnosti klidu a odpočinku. Psi bydlící v domě žili mezi výkaly, které požírali. Další psy žena chovala v kotcích na zahradě. Na malém prostoru v zamřížovaném kotci žilo několik podvyživených psů, kteří měli zanedbanou srst pokrytou výkaly, většina z nich trpěla stomatitidou, záněty spojivek a mnoha dalšími chorobami. Odrozená štěňata rasy putovala k prodeji do Prahy,“ popsala policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Útulky jsou odkázány na dárce

Po odebrání psi skončili nejen v útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem, ale také v útulcích v Olomouci, Doksech, Praze 10 a na dalších místech. „V případě, že by se někdo rozhodl pomoci útulkům s pokrytím nákladů na léčbu zvířat, nebo by chtěl ve své rodině zajistit hezký život odebraným pejskům, může se s nimi spojit,“ doporučila ještě Eva Kropáčová.

A v tom je právě hlavní kámen úrazu. Zubožení psi vyžadovali akutní veterinární péči. „Většina pejsků byla ve velmi špatném stavu, byli špinaví od výkalů, mají zadredovanou srst, přerostlé drápky, většina byla ve špatné výživové kondici, alarmující byl stav ústní dutiny u většiny psů, konkrétně silný zubní kámen, až hnijící zuby,“ popsal Leopold Dostál z Útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Zlepšení jejich zdravotního stavu nebylo možné bez důkladné veterinární péče a kvalitního krmiva. A to rozhodně není zadarmo. „Dobrou zprávou je snad jen to, že všechny již můžeme nabízet k adopci. Jinak ovšem stát na tyto pejsky naprosto kašle. Bez peněz dárců bychom se při péči o ně absolutně neobešli,“ netajil rozhořčení Leopold Dostál, který tímto opět požádal o finanční pomoc. Dobří lidé mohou přispívat na účet útulku číslo 43-7715910237/0100.