Hustý dým i viditelný oheň byly k vidění už od centra Otaslavic ve středu po osmé hodině ranní. V jedné ze zahrad nedaleko hladomorny totiž vzplála téměř nová dřevěná pergola, pravděpodobně kvůli jiskře na některém z elektrozařízení. Oheň se rychle šířil a brzy hořel celý objekt. V něm se nacházela i plná propanbutanová láhev, která ale byla naštěstí dobře uzavřena, nedošlo tak k ještě větším škodám. Na místě zasahoval jako první starosta obce, jemuž v zásahu pomohla otaslavická dobrovolná jednotka společně s hasiči z Brodku u Prostějova a Prostějova, kteří dokázali oheň brzy uhasit.

 

 Jako první si silného dýmu všimli kolemjdoucí, kteří situaci okamžitě správně vyhodnotili a řešili. Dvojice mužů totiž zavolala na linku hasičů a zároveň také starostovi obce, který patří ke zdejším dobrovolníkům. Neprodleně tak začalo hašení. „Spoluobčané zaregistrovali po osmé hodině ranní větší požár v jedné ze zahrad a iniciovali mou osobu a hasičské složky. Jednalo se o pergolu, která byla kompletně ze dřeva a střecha byla z kanadského šindelu, což je vlastně asfalt. Proto se tak požár rychle šířil. Nám se povedlo ve třech dobrovolných hasičích okamžitě vyrazit a zajistit přísun vody do tohoto místa. Snažili jsme se tímto proudem hasit. Vzápětí dorazila jednotka z Brodku u Prostějova i profesionálové z Prostějova a povedlo se nám dostat oheň rychle pod kontrolu.“

Objekt v jedné ze zahrad se skládal z dřevěné pergoly, která navíc sloužila i jako kůlna na dříví. Z toho nezůstalo téměř nic. „Jediné, co zůstalo, tak byl cihelný krb, jinak bylo v podstatě vše zničeno. Vyšetřovatel byl také přizván a měl by příčinu požáru zjistit. O tom nechci zatím příliš spekulovat,“ pokračoval starosta obce. Podle našich informací, ale mělo jít o závadu na některém z elektrospotřebičů.

Podle svědků byla zdejší dobrovolná jednotka na místě do deseti minut. „My jsme připravení pořád, musíme tak být. Zaregistrovali jsme to včas a věděli jsme přesnou lokalitu. Proto to šlo tak rychle a velmi nám pomohli i místní občané, kteří nás o všem informovali a správně nás navedli. Zásahová jednotka je ale vždy připravena,“ přidal s úsměvem starosta, kterého především těšilo, že se nikomu nic nestalo.

Mohlo to totiž mít daleko horší následky. „Je pravda, že žár to byl opravdu velký a spousta věcí v okruhu pěti až šesti metrů byla ohořelá. Navíc tam byl i gril, pod nímž stála plná propanbutanová láhev. Bylo tak štěstí, že nebyl povolený ventil,“ zakončil starosta s tím, že se mohlo jednat o mnohem větší škodu, až tragédii.