Neobvyklý boj na ještě neobvyklejším místě se rozhořel v posledních dnech v Prostějově. Stovky lidí žádají pokácet letité stromy na hřbitově v Brněnské ulici jen proto, že se na nich usadili špačci, kteří svým trusem špiní hroby.

Co s tím? Vedení magistrátu navrhlo opatření, ale...

Vedení prostějovského magistrátu investovalo desítky tisíc korun na opatření proti špačkům na Městském hřbitově v Brněnské ulici. Právě na tyto ptáky si stěžují majitelé hrobů. Stovky špačků jim totiž na hroby kálí a čištění od trusu je často velmi náročné. Někteří občané dokonce požadují vykácení stromů, na kterých se špačci uhnízdili.

Město Prostějov přistoupilo k několika opatřením, která mají plašit špačky na městském hřbitově.

„Zaznamenali jsme podněty od občanů, kteří udržují hroby svých rodin na městském hřbitově za Brněnskou ulicí, že hroby jsou často znečištěny trusem ptáků obývajících koruny stromů. Dokonce se objevily požadavky na vykácení stromů. K takto razantnímu řešení jsme rozhodně přistoupit nechtěli, proto jsme se spojili s odborníky, kteří nám doporučili prořez korun stromů, umístění takzvaných třepetalek na stromy a také umístění maket dravců. Všechna tři opatření jsme realizovali vpravo za arkádami, v aleji vedoucí k památníku letců a památníku obětí válek. Situaci budeme monitorovat a následně vyhodnotíme,“ popsala Jana Gáborová, tisková mluvčí Magistrátu statutárního města Prostějova. Jak ještě pro Večerník dodala, nákup třepetalek a maket dravců, jejich instalace, prořez stromů, tedy opatření proti špačkům na městském hřbitově v ulici Brněnská, přišly v letošním roce celkem na 170 280 korun včetně DPH.

Večerník však oslovil odborníka, který tuto sumu považuje za naprosto vyhozené peníze. „Nevím, proč by makety měly někoho strašit. Je to prostě blbost. Ptáci nevnímají makety jako nebezpečí,“ konstatoval ornitolog Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické.

Večerník se v pátek přímo na hřbitově přesvědčil o tom, že opatření zrovna moc nefungují.

Špačci a další ptáci normálně posedávali v korunách stromů i nadále a velkým množstvím maket nebo třepetalek se vůbec nenechali vyvést z míry...