Kdo by to byl řekl? I v našem regionu se již můžete setkat s vlčí smečkou. Potuluje se převážně vojenským újezdem Březina. Myslivci mají její členy zachycené na fotopastech. Právě ty loni odhalily i celkem čtyři vlčata.

Stalo se tak v lesích poblíž Vícova a Stínavy. Tyto obce bezprostředně sousedí s vojenským újezdem Březina, kde se smečka tvořená zřejmě 8 až 10 jedinci převážně zdržuje. Proslýchá se přitom, že vlci se objevili i v lesích nad plumlovskou přehradou.

 

Největší psovitá šelma se v historii vyskytovala na celém území naší vlasti. Kvůli postupnému odlesňování krajiny, rozšiřování osídlení, a především přímému pronásledování člověkem byl vlk postupně na přelomu 19. a 20. století u nás zcela vyhuben. V posledních letech se však opět vrací. Pozorovat to lze i na Prostějovsku. Na tuto situaci zareagoval i Olomoucký kraj, který vydal vyhlášku, jež ve výjimečných případech povoluje odstřel vlka obecného a jeho kříženců na území kraje. 

Nelze o tom pochybovat, vlci se už běžně objevují i na Prostějovsku. „Na fotopasti máme zachycena čtyři vlčata. Bylo to v lesích u Vícova a Stínavy, na okraji vojenského újezdu Březina, kde se vlci už nějaký čas zdržují,“ potvrdil nám Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov. Podle něj je to jasný důkaz toho, že se v lesích na Prostějovsku potuluje celá smečka, nikoliv pouze osamělí jedinci. „Mláďata se totiž rodí pouze tehdy, žijí-li vlci ve smečce. Vždy je má hlavní vůdčí pár,“ vysvětlil Procházka, podle něhož si myslivci na přítomnost vlků v našem regionu už postupně zvykají. „První z nich se tu objevili tak před pěti lety, postupně jich přibývá a dá se předpokládat, že se i do budoucna budou množit,“ dodal Procházka. 

Nově se může i střílet

Vlk obecný je u nás v tuto chvíli chráněný, jeho „problematické“ jedince ovšem bude nově možné i střílet. Umožňuje to nedávno vydaná vyhláška Olomouckého kraje. „Myslím, že tato vyhláška má pouze vést k uklidnění veřejnosti. Aby si někdo mohl dovolit odstřelit vlka, to by se muselo nejprve něco ošklivého stát,“ zauvažoval Jiří Procházka, podle něhož tak nebude rozmnožování vlka ve volné přírodě prakticky nic stát v cestě. On sám to však příliš nevítá. „Vesnic, stejně jako lidí obecně se vlci většinou bojí. Budou si ale hájit své teritorium ve vojenských lesích. Tamní zvěř se kvůli nim ocitne ve větším stresu. To se bude mimo jiné projevovat i tím, že bude ve větším okusovat stromy,“ naznačil možný budoucí vývoj Procházka.

Objevili se vlci nad přehradou?

O tom, že vlci ve volné přírodě jsou už dnes poměrně běžní, nelze pochybovat. Do redakce Večerníku se donesly informace, že měli být spatřeni mimo jiné také u Myslejovic. To se však nepotvrdilo. „Na našem honebním katastru to nebylo, o tom bych věděl. Nicméně slyšel jsem, že vlci byli spatřeni v lese u Seloutek,“ vyjádřil se starosta Honebního společenstva Určice-Myslejovice Miroslav Svoboda. Tyto lesy nad plumlovskou přehradou patří Tomáši Baliharovi, jehož se Večerník pro potvrzení informace pokusil prostřednictvím mobilního telefonu opakovaně kontaktovat. Úspěšní jsme však nebyli.