Něco takového umí snad jen Prostějov! Již několik let ekonomičtí plánovači na prostějovském magistrátu sestavují roční rozpočty města s tím, že předem odhadují v hospodaření schodky ve výši až 100 milionů korun. A mnohdy i vyšší.

Ovšem stejně tak už několik let se při hodnocení ekonomiky nestačíme podivovat nad tím, jak Prostějov velice dobře hospodaří. Stalo se tak i letos, kdy oproti původním předpokladům vyšel rozpočet města za rok 2023 s přebytkem ve výši přes 222 milionů korun. Jak je to možné, když se počítalo s výrazným „mínusem“?

 S velmi příznivou zprávou seznámil Večerník první muž Prostějova František Jura. „Rozpočtové hospodaření statutárního města Prostějova skončilo v roce 2023 kladným saldem příjmů a výdajů ve výši 222,47 milionu korun, což je vynikající zpráva. Oproti plánované rozpočtované ztrátě ke 31. 12. 2023 ve výši 93,53 milionu korun jde o výsledek z hlediska rozpočtového hospodaření statutárního města Prostějova za rok 2023 velmi příznivý,“ sdělil na středeční tiskové konferenci rady města primátor Prostějova František Jura.

Večerník se pochopitelně zeptal na důvody tak optimistického výsledku ročního rozpočtu, přestože původní plány byly takzvaně schodkové. „Bylo totiž dosaženo vyššího plnění rozpočtu na straně příjmů, a to ve výši 111,77 procenta upraveného rozpočtu. A také k úspoře na straně výdajů, kde bylo uspořeno 10,82 procenta upraveného rozpočtu. Podrobně závěrečný účet projedná a bude schvalovat červnové zastupitelstvo města, já v tuto chvíli ještě dodám, že významným faktorem, který se podílí na pozitivním výsledku hospodaření, je i nulový ukazatel dluhové služby. Ten je dán tím, že město Prostějov ke svým dobrým finančním výsledkům nepotřebuje žádné bankovní úvěry a je schopno tak vysoké investiční výdaje financovat ze svého rozpočtu a finančních rezerv,“ shrnul primátor města František Jura.

Podle všeho se nyní po červnovém zasedání zastupitelstva přesune výrazný přebytek rozpočtu za rok 2023 do finančních rezerv města.