Říká se, že za hloupost se platí. Pokud to přijmeme jako fakt, pochopíme, jak je možné, že je u nás přes 600 tisíc lidí v ČR v exekuci… Naprosto ukázkovým příkladem je Jana Miklášová (59). Absolventka gymnázia očividně nebyla smířena s prací v mlékárně Otinoves, kde měla vydělávat 25 tisíc měsíčně.

A tak se snažila všemožně najít co nejsnadnější cestu za výdělkem. Dle svých slov obchodovala s diamanty i kryptoměnami, ve své naivitě se však stala terčem celé řadě podvodníků. Nejenže se zadlužila až po uši, o peníze navíc obrala i řadu lidí, kteří s ní měli co do činění. Uplynulé úterý 21. května kvůli tomu stanula před prostějovským soudem.

Jana Miklášová bydlí sama v prostějovském nájemním bytě. Naposledy pracovala jako dělnice v mlékárně Otinoves, nicméně loni v červenci uklouzla na vlhké podlaze a po úrazu je vedena na Úřadu práce ČR. Měsíčně si i tak přijde na 18 tisíc korun, což jí dle jejích slov stačí, protože nikam nejezdí a nijak závratně neutrácí.

Před soudem však byla obžalována z toho, že od známé vylákala 200 tisíc korun, které měla investovat do kryptoměn. Ve skutečnosti je však použila ke zcela jinému účelu. „Na Facebooku jsem se seznámila s mužem, který se představil jako Anderson Cooper. Působil důvěryhodně. Peníze jsem mu poslala, aby se mohl dostat k dětem. Věřila jsem, že mi je vrátí. Teprve později jsem pochopila, že jsem se stala obětí podvodu,“ vysvětlovala Jana Miklášová.

Zda opravdu naletěla „americkému vojákovi“ není zcela jisté, každopádně faktem zůstává, že obžalovanou již v té době tížily vysoké dluhy. Kvůli nim na ni byly vedeny i exekuce. Ostatně stále má splácet bance i nebankovní společnosti. Nejhorší na celé věci ovšem je to, že se k penězům snažila dostat tak, že se pustila do „podnikání“, na něž si půjčovala od všech, kteří jí byli ochotni svěřit peníze. 

Výlet do Salcburku za 100 tisíc

Obžalovaná však očividně naletěla dalším podvodníkům, tentokrát v čele s jednou z nejznámějších postav české dezinformační scény Pavlem Zítkem. Na někdejšího předsedu spolku „Srdcem pro vlast“, který nedávno předal ruské ambasádě žádost o „pomoc při právní obnově Československa adresovanou V. V. Putinovi“, narazila v roce 2018.  „Tehdy mě oslovil známý s tím, že se bude zakládat banka na obchodování s kryptoměnami. Mělo se jednat o švýcarskou společnost, zástupcem pro ČR byl Pavel Zítko a jeho společnost Tycoon69. S tímto projektem jsme byli seznámeni na schůzce v Salcburku. Uvěřila jsem tomu stejně jako všichni, co byli přítomni. Následně jsem do projektu vložila sto tisíc korun,“ svěřila se Jana Miklášová, která se ve své obhajobě oháněla tím, že ze společnosti kdykoliv může vybrat 420 tisíc korun.

Peníze už asi nikdy nevrátí

Je přitom více než pravděpodobné, že toto její tvrzení se absolutně nezakládá na pravdě. „Proč jste tak dosud neučinila, když už jsou na vás několik let vedeny exekuce a kvůli podvodu stojíte i tady před soudem?“ tázal se zcela logicky soudce Petr Vrtěl.

Kloudné odpovědi se nedočkal, sama obžalovaná přišla pouze s těžko uvěřitelnou historkou o tom, že člověk, který od ní chtěl údajný podíl odkoupit, měl zahynout ve vrtulníku. Posléze připustila, že i v této záležitosti se očividně stala obětí podvodníků. „Vše nyní vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu,“ vyjádřila se.

Nic z toho ji ovšem nezbavovalo odpovědnosti za to, že svěřené peníze použila jinak, než slíbila. Zásadní pak je také to, že je vzhledem ke své finanční situaci i gramotnosti je s největší pravděpodobností nikdy nebude schopna vrátit. To ostatně musela minimálně tušit už v době, kdy je přebírala.

Rozsudek v celé věci dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na 11. června.