Zavalíme náš svět odpadky? Nebo se nimi naučíme co nejsprávněji zacházet? Tyto otázky si kladou nejen mnozí z nás, ale i řada měst a obcí. Zodpovědně se k této záležitosti postavili ve Stražisku, kde od loňského podzimu funguje ReUse centrum. Vytíženost této novinky však zatím není taková, jakou by si představovali.

 

 

Hrnečky po babičce, nepoužívané kolečkové brusle nebo rám obrazu. To jsou věci, které od vás přijme tzv. ReUse centrum a následně je nabídne někomu dalšímu k využití. Nemusíte tak zoufat nad tím, kam vyhodit funkční věci, co jste vytřídili, ale nemáte sílu je hodit do popelnice. ReUse centrum tedy není to samé co sběrný dvůr, se kterým bývá často zaměňováno. Pro někoho nepotřebné věci nejsou určeny k likvidaci, ale k tomu, aby posloužily ještě někomu dalšímu. O zřízení centra se uvažuje v Prostějově, ve Vrchoslavicích nedávno zprovoznili nízkonákladovou RE-šopu tvořenou jedním kontejnerem.

Lidé si na novinku zvykají

Dosud jedinou obcí v regionu, kde plnohodnotné ReUse centrum funguje, se loni na podzim stalo Stražisko. Tím se pasovalo do role skutečného průkopníka v této oblasti. Místní si na tuto novinku zvykají postupně. „Centrum bylo původně otevřeno více dnů v týdnu, ale vzhledem k malému zájmu občanů byla od konce loňského listopadu upravena provozní doba na každou první středu v měsíci, kdy si pracovník od lidí přebírá donesené předměty. Nejčastěji se nám scházely věci po malých dětech. Ty jsme nafotili a umístili na webové stránky. Na začátku zájem byl, prakticky nic z toho, co se přineslo, nezůstalo. Nyní však upadl. Hlavně starší lidé na to ještě nejsou zvyklí, přestože se je o tomto projektu snažíme všemožně informovat,“ popsala konkrétní zkušenost starostka Stražiska Kateřina Singrová, která připustila, že by vytíženost mohla být vyšší.

Mohou dovážet i přespolní?

V této souvislosti se nabízí případná spolupráce s okolními obcemi. „Tam je problém v tom, že pokud bychom věci od lidí ze sousedních obcí u nás neudali, pak bychom je museli na náklady obce zlikvidovat, což by provoz centra mohlo prodražit. Odevzdané věci totiž obec přijímá bezúplatně a také bezúplatně musí vydávat, nelze s ohledem na udržitelnost projektu vybírat poplatky,“ reagovala na tuto možnost Kateřina Singrová.

Areál si své využití najde

Nová služba vyrostla v centru obce nedaleko rybníka. Centrum tvoří zpevněná plocha, na níž je umístěna stavební buňka. Součástí malého areálu je i hala na uskladnění a čtyři přístřešky i s regály plus otevřený kontejner. Náklady na výstavbu centra včetně vybudování sběrných míst, dodání kontejnerů a vybudování ReUse centra s příslušenstvím činily zhruba 5,3 milionu korun, z toho se Stražisku podařilo získat dotaci ve výši 2,6 milionu korun z evropských peněz, zbytek doplatila obec ze svého rozpočtu. Kromě toho na své náklady nechala zpevnit celou plochu, aby na ní nestála voda a celý areál působil kompaktně. „Z podmínek přijetí dotace vyplývá, že udržitelnost projektu je 5 let a po tu dobu musí být areál využíván pouze pro tyto účely. V žádném případě však nehrozí, že bychom ReUse centrum po skončení doby udržitelnosti přestali využívat, jeho účel zůstane a pro tento prostor bude další široké využití i do budoucna,“ uzavřela Kateřina Singrová.

 Co je ReUse centrum?

ReUse centrum je místo, kam můžete bezplatně odevzdat drobnější funkční předměty z vaší domácnosti, které byste jinak vyhodili. Takto je můžete snadno darovat, aby posloužily ještě někomu jinému. Je to jeden z nejjednodušších způsobů, jak darovat nepotřebné funkční věci dál.