Už na začátku tohoto roku Večerník informoval o skutečnosti, že vedení prostějovského magistrátu již disponuje návrhem renomované architektonické kanceláře na revitalizaci jižní části centra města. A jak Večerníku potvrdil náměstek primátora pro stavební investice Jiří Rozehnal, nevzhledná plocha po zbouraných židovských uličkách vymezená ulicemi Uprkova, Kostelní a Koželuhova a v současnosti využívaná jako parkoviště by měla získat novou podobu. A to už brzy!

 

Nevzhledná plocha po zbouraných židovských uličkách vymezená ulicemi Uprkova, Kostelní a Koželuhova a v současnosti využívaná jako parkoviště by měla získat novou podobu. A to již velice brzy. Podle náměstka primátora Prostějova pro stavební investice Jiřího Rozehnala by mohly první práce naplánované revitalizace začít už příští rok. Podoba jižní části centra Prostějova tak dostane zcela jiný vzhled.

Podle návrhu architektů architektonické kanceláře Gogolák + Grasse má na ploše vzniknout nové náměstíčko s pracovním názvem Jeruzalémské s několika stromy, mobiliářem a pohodlným prostorem pro pěší. Studie odkazuje také na bohatou historii místa a prostějovskou židovskou komunitu. Architekti chtějí využít prvky a detaily, například chtějí propojit historickou a moderní dlažbu nebo využít archeologické nálezy jako inspiraci pro mobiliář. „Aby prostor náměstí působil přirozeně, považujeme za vhodné stopy historie prezentovat spíše nenápadně než explicitně formou například informačního panelu. Prvky s odkazem na archeologické nálezy tak mohou být tajemnou vrstvou místa, stejně jako jeho minulost,“ uvádí autoři návrhu.

Plochu ozdobí také vodní prvek, který má připomínat mikve, jež byla odkryta při archeologickém průzkumu v blízké Hradební ulici. Autoři nezapomínají ani na zeleň, kdy v místě bude vysázeno 13 stromů.

Projekt je součástí rozsáhlého záměru na úpravu někdejší jižní části prostějovského židovského ghetta a město na něm pracuje od roku 2019. Architektonicky má sjednotit celou oblast s historickým rázem uliček. Projekt posuzovali také památkáři; náměstíčko má patřit k prvním proměněným částem. „Náměstí výrazně upřednostňuje pohyb pěších a cyklistů. Stávající parkovací stání budou přesunuta do míst tržnice, která byla odstraněna. Automobilový provoz bude zklidněn, prostor bude koncipován jako pěší zóna s omezenou dopravní obsluhou. Kolem náměstí zůstane celkem osm vyhrazených parkovacích stání,“ upřesnil ještě náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.

Kdy by mohlo být dokončené, zatím není jasné. Projekt čeká stavebně-technický průzkum, architekti budou také zapracovávat do projektu připomínky z veřejného projednání, které se uskutečnilo ve čtvrtek 8. února tohoto roku. Stavba by však mohla začít v průběhu příštího roku.