Z tohoto kluka mají mnozí strach! A oprávněně. Teprve devatenáctiletý Samuel Šťuka byl za rvačky a loupeže odsouzen již jako mladistvý. Ani po překonání hranice dospělosti však svoji agresivní náturu a sklony k okrádání druhých nedokázal zkrotit.

Naposledy byl z vězení propuštěn den před Štědrým dnem. Zpět za mříže putoval v rekordním čase. Policisté si pro něj přišli už 4. ledna. Nyní z vězení zřejmě jen tak nevyjde. A minulý týden se před senátem Okresního soudu v Prostějově objevil znovu...

Jsou čtyři. Znají se už z pasťáku, nyní se opět potkávají i ve vězení. Koho mohou, toho zmlátí. Nebo mu aspoň vyhrožují. Jednu z obětí si koncem loňského roku vyhlédli v herně v prostějovském „Kubusu“ na začátku Plumlovské ulice. Mladému muži vyhrožovali a následně mu sebrali peněženku, ve které měl zhruba 6,5 tisíce korun. Ze čtyř mladých rváčů, z nichž jednomu ještě nebylo ani 18 let, byl uplynulé úterý 28. května nakonec obžalován Samuel Šťuka. Přestože podstatná část peněz z přepadení skončila u něj, on sám se ze všeho snažil vykroutit. 

 

Samuel Šťuka strávil dětství v diagnostickém ústavu. Hned po dosažení dospělosti putoval do vězení. Z něj byl propuštěn den před Štědrým dnem, místo užívání rodinné pohody začal okamžitě chlastat, fetovat, chodit po hernách a přepadat lidi. Nelze se divit, že do vazby opět putoval už 4. ledna. „Chytl jsem se špatných lidí, takže venku to není lepší než ve vězení,“ komentoval svoji situaci Šťuka, v jehož případě eskorta požádala, aby mu ani během soudního líčení nebyla sundána pouta. Takové opatření je nezbytné pouze u obzvláště agresivních jedinců.

„Jeď do Prostějova a zabij ho!“

Tím Šťuka nepochybně je, ostatně nedávno jej brněnský krajský soud odsoudil na 5,5 roku do vězení za těžké ublížení na zdraví a krádež. Tento rozsudek dosud není pravomocný.

Dlužno však dodat, že během hlavního líčení u prostějovského soudu se Šťuka choval celkem slušně. Obžalován zde byl z toho, že 26. prosince nad ránem přepadl společně muže, kterého potkal v herně v Plumlovské ulici. Asistovat mu u toho měl minimálně ještě jeden mladistvý. Společně vyhrožovali, že muže zbijí, zatáhli jej ke kontejnerům, kde ho obrali o peněženku.

Samuel Šťuka se hájil tím, že loupežné přepadení nespáchal on, ale jeho kumpán Martin M., který na něj vše posléze hodil. Aby dosáhl jeho přiznání, vylákal jej spolu s dalším rváčem do bytu, kde jej zbili, ponižovali, nutili, aby klečel pod stolem, polévali šťávou a do pusy mu strčili špekáček. „On mě udal. Jeď do Prostějova a zabij ho,“ vyzval Šťuka v souvislosti s Martinem M. dalšího ze svých kumpánů, a to už v době, kdy byl ve vazební cele. 

„To byl banger!“

Kromě obžalovaného a Martina M. měl dotyčného před hernou přepadnout také mladistvý A. V., který je v tuto chvíli na útěku. Přítomen byl také Jan R. „To byl banger! On udělal El paso, pak mi podal papír, myslel si, že je to nějaká pokuta, a v tom bylo šest tisíc! Ani mě nemaj na kamerách,“ netajil své nadšení Samuel Šťuka na zajištěném video rozhovoru s dalším z kumpánů. Sám obžalovaný k tomu utrousil pouze tolik, že tím, kdo, mu podal onen papír s penězi, měl být ve skutečnosti Jan R. 

U soudu vypovídal i poškozený, jenž byl v době přepadení opilý a pamatoval si hlavně to, že jej přepadla čtveřice mladíků. K výpovědi se příliš neměl, ostatně kvůli přetrvávajícímu strachu z obžalovaného jej museli k soudu doprovodit policisté.

Zcela příznačné je zejména to, že ani odsouzením brněnského soudu a obžalobou u toho prostějovského to v případě Samuela Šťuky nekončí. Během 11 dnů, co byl na svobodě, se měl také dopustit dalšího loupežného přepadení, k němuž mělo dojít v Olomouci.

Rozsudek v případě prostějovské obžaloby dosud nepadl, hlavní líčení bylo odročeno na 16. července.