Z toho bolí oči. V sále, do něhož lidé dříve mířili na filmové hity, by se jeden z nich mohl natáčet. Nejednalo by se však o příběh ze současnosti, a už vůbec ne o pohádku. Vzhledem ke stavu objektu by žánrem, který by v konickém kině našel perfektní kulisy, byl temný horor. Po letech chátrání kdysi hojně navštěvované budovy se na ní aktuálně alespoň opravuje střecha. 

 

Konické kino, kam se chodilo nejen za filmy, ale i za ochotnickým divadlem, bylo zavřeno na začátku roku 2011. Původně to mělo být pouze na první dva měsíce v roce a hovořilo se o tom, že nejpozději v březnu se začne opět promítat. Předpokladem však byly velké investice do budovy i vybavení. Hrozilo totiž, že kvůli špatné elektroinstalaci může kino vyhořet. K její rekonstrukci však dosud nedošlo, stejně tak se nenašly finanční prostředky na nezbytnou digitalizaci. Město v té době mělo jiné priority, které bezprostředně souvisely s výstavbou kanalizace.

Po letech chátrání se město rozhodlo, že u naprosto zdevastované budovy alespoň opraví střechu. To v lidech vzbudilo notnou dávku nostalgie. Nicméně je krajně nepravděpodobné, že by se do budovy opět chodilo na filmové trháky. V minulosti sice býval biograf v každé vesnici, nyní už kromě prostějovského kina Metro 70 a němčického kina Oko už v regionu nefunguje jediné podobné zařízení. Co tedy s budovou bude? „To by mě zajímalo taky. Zatím jsme nepřišli na to, co z budovy udělat. Problém je hlavně v tom, že po opravě by si měla budova vydělat na provoz, jinak zase zatíží rozpočet města. Když si uvědomíme, co nás stoji provoz zámku, školy, školky, úřadů, zdravotního střediska, komunitního centra a po obnově i sportovní haly, tak si moc nemůžeme dovolit přepych živit další budovu,“ reagoval v této souvislosti starosta Konice Michal Obrusník, který už v minulosti nastínil, že by v budově mohl vyrůst penzion. „Nemůžeme ovšem sehnat investora. Čekám, jestli se nezvýší zájem, až k nám od Prostějova povede cyklostezka. Tak zatím aspoň opravujeme střechu, ať tam neprší,“ dodal Michal Obrusník, který zároveň vyzval občany, aby sami zkusili navrhnout, co by si místo kina přáli mít.