Sedm tun, deset metrů. To jsou rozměry nové skulptury, kterou pro manžele Benýškovy vytvořil jejich „dvorní sochař“, olomoucký Jan Dostál. Dostala jméno Kříž srdce a najdete ji kousek od dalšího „Dostysova“ díla, Ohnivého anděla, kousek nad Běleckým Mlýnem. Původně měl být kříž čtyřmetrový a dřevěný.

Křížem, který by stál na nějakém vrcholu, se sochař zabýval už šest let. Když se se dozvěděl, že majitelé Běleckého Mlýna na Habrkách chtěli původně dřevěný kříž, vymyslel kovový, udělal vizualizace a bylo jasno. „Já se myšlenkou kříže zaobíral už nějakou dobu. Chtěl jsem ho věnovat manželce, která se mnou ‚kříž‘ má,“ smál se Richard Benýšek. Jeho žena nakonec se sochařem vše ladila. Důvod je ale jiný, podle Benýška totiž sakrální památky do české krajiny neodmyslitelně patří.

 

Nosným momentem díla je srdce. „Myšlenka se zrodila v době, kdy vypukla válka na Ukrajině. Kříž má lidem připomínat, že by k sobě měli přistupovat srdečněji než v současnosti, kdy se v něčem pořád předhánějí, válčí mezi sebou, rvou se. Zkrátka aby v civilizaci hrálo roli více srdce,“ vysvětlil Dostál.

Původně měl na projektu pracovat čtyři měsíce, dělal ho ale rok a půl. Na místo byl dopraven jako nadměrný náklad a instalován největší hydraulickou rukou v Česku. Kříž nešlo převézt v jednom kuse a tak solitéry v podobě stojné části, břevna a srdce musel svařovat v přibližně devítimetrové výšce z plošiny.