Očekávané bagrování rybníků v zámeckém parku se blíží! Už je to více jak dva roky, co v Čechách pod Kosířem proběhl výlov a následně došlo také na vypuštění zdejšího Velkého rybníka. Od té doby celá plocha zarostla vysokou trávou a dalšími rostlinami. Už začátkem letošního roku jsme přinesli informaci o tom, že bychom se letos měli dočkat dlouho očekávaného bagrování obou rybníků v parku. Začít by se s ním mohlo už na konci letošního léta.

Důvodem vypuštění Velkého rybníka byl velmi špatný stav nádrže, která potřebovala nutně vybagrování několika metrů nánosů bahna, zpevnění břehů a opravu výpusti, které vévodí deset metrů vysoký bezpečností přeliv. Již vypracovaný projekt také počítá s podobnými úpravami u stále napuštěného Malého rybníka, a dokonce i zdejšího potoka. Problémem bylo, že náklady na jeho realizaci se už přede dvěma lety odhadovaly na bezmála 100 milionů korun. A tak se rybník pomalu měnil v džungli.

 

Vznikne i podzemní nádrž

To by se v dohledné době mělo změnit. „Konečně se pustíme do revitalizace obou vodních ploch i nejbližšího okolí. Stavební povolení počítá s odbahněním, zpevněním podemletých břehů, opravou hráze a vybudováním úvaziště loděk. Nedaleko rybníků vznikne také podzemní retenční nádrž, kterou budou zahradníci využívat pro závlahu parku,“ představil projekt krajský radní Jan Žůrek. Po kompletní revitalizaci by tak na břehu Velkého rybníka mělo vzniknout také přístaviště pro lodičky inspirované jeho podobou z dob, kdy zámek patřil šlechtickému rodu Silva-Tarouců.

 

Většinu zaplatí kraj

Celá akce bude probíhat v několika etapách, náklady se budou pohybovat okolo 75 milionů korun. „Dotaci jsme získali ve výši 12 milionů korun z NPO. A byť je to jen malá část, je to i malý zázrak, protože roky se nerýsoval vůbec žádný dotační titul. Kraj tedy většinu z celé investice pokryje ze svého. Přispějeme tak k atraktivitě zámeckého parku i k bezpečnosti v okolí,“ dodal Jan Žůrek.

 

Po dně rybníka jedině s mačetou

Olomoucký kraj v dohledné době na investici vypíše výběrové řízení. Než se do bahna ve Velkém rybníku zakousnou bagry, láká jeho plocha kolemjdoucí k případným vycházkám. „V současnosti procházku po dně rybníka nedoporučujeme. Pokud by o ni někdo měl zájem, byla by zřejmě možná pouze s gumáky a mačetou,“ reagoval v této souvislosti kastelán zámku Martin Váňa.