V loňském roce dostal průjezd a nádvoří prostějovského zámku novou zádlažbu, obojí z původní kamenné dlažby a stejně původních kamenných kostek. V té souvislosti přišel na přetřes i osud studny, která je od nepaměti součástí nádvoří. A zrodil se nápad učinit z ní atrakci. 

 

„Myšlenka umístit nad historickou studnu na nádvoří prostějovského zámku pošlapové sklo nás napadla jednak v souvislosti s konáním kulturních akcí, ale i jako možná turistická atrakce,“ vysvětlila první náměstkyně primátora Milada Sokolová, která nápad konzultovala i s Markem Moudrým, předsedou komise pro cestovní ruch a podporu podnikání. Ten je zároveň ředitelem Střední odborné školy podnikání a obchodu, jejíž studenti působí jako průvodci po zajímavostech našeho města. „Jsem si zcela jist, že se projektu dostane patřičné pozornosti. Na nás teď bude zjistit všechny informace, třeba o stáří a hloubce studny, a zařadit je do programu prohlídek,“ doplnil Moudrý.

Rada města na svém posledním zasedání schválila instalaci pošlapového skla nad studnou a zároveň rozpočtové opatření ve výši 320 tisíc korun. „Odbor rozvoje a investic připravuje projekt, který řeší instalaci skla, vyčištění a opravení celé studny, a to včetně elektroinstalace pro možnost jejího nasvětlení,“ konstatoval náměstek primátora Jiří Rozehnal. Protože na akci nebyly v rozpočtu vyčleněny finanční prostředky, schválila rada rozpočtové opatření.