Proč lidé tak milují právě labutě? Snad proto, že tito nesmírně elegantní ptáci jsou jedním ze symbolů lásky. Už v polovině dubna jsme přinesli informaci o tom, že se dvojice bílých ptáků usídlila na nově budovaném koupališti v sousedství Čertových rybníků u Čunína. Tehdy jsme jim přáli, aby úspěšně vyvedli mladé. Vše nasvědčuje tomu, že se to sice podařilo, nicméně jejich další osud byl tragický.

Na nejasnou situaci ohledně labutí, které s oblibou lidé pozorují ze silnice i železnice spojující Čunín se Stražiskem, nás upozornil jeden z místních. „Vždy, když jsem projížděl kolem, jsem je sledoval, jak si staví hnízdo a pak na něm i samice sedí. Poslední květnové úterý jsem však spatřil obě labutě, jak mají hnízdo poničené a každá je na opačné straně rybníka, jako by se spolu nebavily,“ popsal situaci jeden z našich pravidelných čtenářů.

 

Co se tedy stalo? Pro bližší informace Večerník oslovil přímo majitele Čertových rybníků. „Vím, že labutě měly sedm vajec a narodilo se jim pět mladých. Objevily se fámy, že je odnesla liška, ale já je ještě začátkem týdne viděl všechny živé a zdravé. Ovšem jak je to teď, netuším, to víte, žijí ve volné přírodě, to je divočina, stát se může ledacos,“ reagoval v závěru týdne na náš dotaz Petr Michek.

Nezbývalo nám tedy než se první červnový den vypravit přímo na místo. U Čertových rybníků jsme zjistili, že labuťátka s největší pravděpodobností skutečně stihl neblahý osud. Na rybníce totiž plavali pouze dospělí jedinci, ani u jednoho z nich se však nekolíbala typická šedivá mláďata. Vzhledem k tomu, že i hnízdo už nebylo nikde k dohledání, lze téměř s jistotou říci, že z původní pětice malých labutí už nežije ani jedno.