Chcete, aby se naše děti a vnoučata topily v odpadcích? Nebo se v rámci svých možností snažíte s odpadem zacházet co nejzodpovědněji? Každý z nás si na tyto otázky odpovídá po svém. Jak jsou na tom v Konici, se pokusili zjistit prostřednictvím velkého rozboru dvou metráků komunálního odpadu. S výsledkem rozhodně spokojeni být nemohli. Zhruba dvě třetiny z něj měly skončit v kontejnerech na tříděný odpad.

 

V Konici se v úterý 4. června přímo na náměstí doslova hrabali v odpadcích. Mělo to však svůj hluboký smysl. Lidé se mohli na vlastní oči přesvědčit, že mají ještě velké rezervy, co se týče třídění. Pro analýzu komunálního odpadu zvolili vzorek o hmotnosti 200,7 kilogramu. Část z něj pocházela z kontejnerů u bytovek, část z popelnic u rodinných domů. Cílem rozboru bylo zjistit podíl jednotlivých druhů odpadu. „Z výsledků je patrné, že z celkového množství odebraného vzorku do popelnic správně patřilo pouze 31,1 procenta, tedy 62,4 kilogramu! To znamená, že dvě třetiny odpadu vhozeného do nádob na smíšený komunální odpad bylo možné ještě dále vytřídit. Toto množství nemělo vůbec skončit v popelnicích,“ shrnul výsledky konický starosta Michal Obrusník.

 

Co měli lidé vytřídit?

V popelnicích, kam patří výhradně odpad, který nejde jinak vytřídit, byl nejvíce zastoupen bioodpad (24,8 procenta), následovaly plasty (12,3 procenta), papír (8,6 procenta) a sklo (7,2 procenta). Do popelnic se dostalo i dřevo (5,8 procenta) a textil (5,4 procenta). Také tam neměly co dělat nápojové kartony, elektrozařízení, baterie a akumulátory. Tyto výsledky řadí Konici pod celostátní průměr.

Starosta burcuje občany

Vedení města si uvědomuje, že třídění odpadu vyžaduje určité úsilí a snaha jednotlivce se může zdát jako malý krok. „Ale právě tyto malé kroky mohou mít velký dopad. Každý z nás může přispět k lepšímu výsledku. Proto bychom občany našeho města chtěli požádat, aby se aktivně zapojili do třídění odpadu. Máme u nás k dispozici kontejnery na plast a kovy, papír, sklo, bioodpad, textil, tuky, elektro a nebezpečný odpad, které jsou rozmístěny po celém městě včetně místních částí. Rád bych občany poprosil, aby jich využívali co nejvíce. Třídění odpadu má určitě smysl,“ uzavřel Michal Obrusník. 

BOX

Látková skupina

Podíl (% hm.)

Hmotnost (kg)

Papír

8,6

17,2

Plasty

12,3

24,7

Bioodpad

24,8

49,8

Dřevo

5,8

11,6

Sklo

7,2

14,4

Kovy

2,6

5,3

Textil

5,4

10,8

Kompozitní a nápojové kartony

1,8

3,7

Elektrozařízení

0,3

0,7

Baterie a akumulátory

0,1

0,1

Další odpady

16,8

33,7

Podíl pod 40 mm

14,3

28,7

Celkem:

100,0

200,7