Dívky, představte si, že za vámi na autobusovou zastávku dorazí váš více jak padesátiletý strejda, začne vás oslovovat „lásko“ a „klitorisku“ a bude vás chtít osahávat. Jak byste se cítily? Tak právě toto od svých třinácti let pravidelně zažívala atraktivní, nyní již osmnáctiletá mladá žena z Malého Hradiska. Její strýc Josef N. byl za soustavné obtěžování stejně jako za zběsilý útok spojený s vyhrožováním uplynulé úterý 11. června odsouzen k podmínce. Kromě ní by měl s ohledem na svůj alkoholismus a duševní poruchu nastoupit nezbytnou ústavní léčbu.

Josef N. žije v Malém Hradisku. Nepracuje a jako invalidní důchodce pobírá přes 18 tisíc korun měsíčně. U soudu byl obžalován z toho, že zhruba od ledna 2019 opakovaně plácal svoji tehdy nezletilou neteř po zadku, šmíroval ji při sprchování, oslovoval ji klitorisku či se neustále vyptával, zda jí může sáhnout na prsíčka, o což se také vehementně pokoušel. Kromě toho se měl nechat slyšet, že ji „znásilní a budou mít spolu děti“. Když dospívající dívka začala dojíždět autobusem na střední školu do Prostějova, měl ji pronásledovat, což ji otravovalo a vyčerpávalo. Vše vyvrcholilo na zahradě domu, kde dívka jeho snů žila s rodinou. Tam ji měl po hádce nahánět s koštětem, řvát, ať chcípne, a vyhrožovat, že ji zabije.

 

 

Komu by to bylo příjemné?

U soudu uplynulé úterý vypovídala sama poškozená. „Když mi bylo třináct, začal mít strýc narážky na to, že mám malá prsa a jestli si je nechci nechat zvětšit. Od patnácti let jsem brigádně prodávala zmrzlinu u nás v obci, on za mnou chodil a před lidmi mě oslovoval miláčku, lásko či klitorisku. Rozhodně mi to nebylo příjemné, stejně jako to, když mi říkal, že mě znásilní a budeme mít děti,“ vypověděla pohledná středoškolačka. Ona sama sexuálnímu loudilovi vlepila hned několik facek, to jej však nikdy na delší dobu neodradilo. Proč nezasáhl někdo z rodiny? „Rodiče se rozvedli, maminka má po nehodě zdravotní problémy a babička jej spíše hájila, s tím, že je sám a že bych to měla nějak vydržet,“ vysvětlila svědkyně, jejíž vlasy si povedený strejda vyndával z kartáče a nosil po kapsách. „Srandu jsem z toho nikdy opravdu neměla. Když je opilý, a to je prakticky pořád, tak buď podlézá, nebo je agresivní. Jednou začal úplně trojčit, honil mě a řval, že mě zabije, bála jsem se, čeho všeho je schopný, tehdy jsme konečně zavolali policii,“ shrnula na závěr dívka.

 

Obtěžoval patnáctiletou dívku na náměstí

Obžalovaný její slova nijak zvlášť nerozporoval, pouze uvedl, že by ji za způsobené trauma chtěl vyplatit 100 tisíc korun. To by ovšem mohl být problém, neboť on sám byl částečně zbaven svéprávnosti a se svými penězi nemůže nakládat. Obhájce se za obžalovaného snažil bojovat, jak to jen šlo. Naznačoval přitom, že minimálně od onoho napadení se jeho klient už ničeho špatného nedopustil. Jenže se ukázalo, že v tomto případě nemá tak úplně správné informace. „Z policejního zápisu vyplývá, že jste ve čtvrtek 6. června opilý na prostějovském hlavním náměstí obtěžoval sotva patnáctiletou dívku, které jste se ptal, zda si můžete sáhnout na kozy, načež ona zavolala policii. Na místě jste pak nadýchal 2,38 promile. Bylo to přitom dva dny po posledním hlavním líčení. Můžete se k tomu nějak vyjádřit?“ otázala se státní zástupkyně Gabriela Bílková. „To je sice možný, ale já na ni nesahal,“ reagoval pouze obžalovaný.

 

Proti rozsudku se odvolal

Soud nakonec Josefa N. odsoudil k patnáctiměsíční podmínce a ústavnímu léčení na psychiatrické klinice. „Je to je jediná možnost, jak ochránit poškozenou i celou společnost od dalšího opakování podobných excesů, které už trvají několik let,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Adéla Pluskalová. Rozsudek ovšem zatím není pravomocný, obžalovaný se rozhodl proti němu odvolat.