Zákaz vstupu, probíhá těžba! Podobná cedulka nedávno překvapila jednoho z našich čtenářů poblíž Ježova hradu v Repešském žlebu. Oblíbená cyklotrasa vedoucí z Hamer do Repech tímto byla pro turisty uzavřena. Zajímalo nás, proč a jak často zde na podobné omezení můžete narazit. Získat odpovědi na tyto otázky se ukázalo jako poměrně tvrdý oříšek.

Repešský žleb vede z Hamer k penzionu Lada v Repechách. Přestože se nachází na území vojenského prostoru, prochází jím oblíbená cyklostezka. Spoléhat na to, že se po ní dá i projet, tak může být značně ošemetné. Nejde pouze o pravidelné cvičení armády, v těchto dnech je dalším důvodem jeho uzavírání probíhající těžba dřeva.„Jedná se o standardní celoroční činnost. Bezpečnost je nejen při těžbě dřeva na prvním místě, proto bych všechny cyklisty požádala, aby toto opatření v každém případě respektovali,“ reagovala důrazně na naše dotazy Emília Šebestová, zástupkyně přednosty vojenského újezdu Březina.

 

V Repešském žlebu hospodaří Vojenské lesy a statky. Od jednoho z jejich zaměstnanců se nám nakonec podařilo zjistit, že dřevo v Repešském žlebu se bude těžit zhruba ještě další dva měsíce. „Omezení pro cyklisty souvisí zejména s provozem lanovky, která umožňuje přibližování kulatiny. Pokud je v klidu, bývá cesta průjezdná, pokud pracuje, pak by byl průjezd kolem ní opravdu nebezpečný. Zapnutá ovšem bývá téměř výhradně v pracovní dny,“ vysvětlil nám muž s tím, že současná těžba je v mnohém menší míře, než tomu bylo například v roce 2018, kdy ve velkém bojovali s následky kůrovcové kalamity.