To snad ani nemůže být pravda! Bohužel ale je... Minulý čtvrtek přepadla pětice Romů dvě ženy stejného etnika. Na tom by asi nebylo nic divného, kdyby ovšem k neskutečnému násilí nedošlo přímo v magistrátní budově v Havlíčkově ulici.

Ano, přesně v té budově, kde také sídlí strážníci městské policie. Cikáni napadli dvě ženy, jedné z nich vyrvali chomáč vlasů z hlavy a bili ji pěstmi do obličeje. Druhou povalili na zem a ukradli jí mobilní telefon. Kriminalisté začali otřesný případ šetřit jako loupež!

Od čtvrtka 20. června se prostějovští policisté zabývají případem, který oznámila jedna z poškozených na linku 158. Okolo poledne před projednáním přestupku na komisi v magistrátní budově v Havlíčkově ulici napadla skupina romských osob dvě ženy stejného etnika. Došlo k nebývalému násilí a jen shodou náhod nedošlo při rvačce k závažnějším zraněním. Případu se nakonec chopili kriminalisté, kteří útočníky zadrželi. Všem teď hrozí až deset let basy za loupežné přepadení!

Do budovy Magistrátu města Prostějova v Havlíčkově ulici, konkrétně prostoru čekárny přestupkové komise, kde v danou dobu čekaly dvě ženy ve věku 28 a 53 let, přišla ve čtvrtek okolo poledne pětičlenná skupina čtyř mužů a jedné ženy. „Na komisi se měl projednávat přestupek proti občanskému soužití, ke kterému došlo v dubnu letošního roku mezi starší poškozenou ženou čekající na projednání a členkou příchozí skupiny. Jeden muž a podezřelá přistoupili k poškozené a oba ji udeřili několikrát do obličeje. Agresorka navíc chytla ženu za vlasy a vytrhla jí z hlavy chomáč vlasů. Další dva muži přistoupili k mladší účastníci řízení, shodili ji na zem a naznačovali směrem k ní údery pěstí, ale na skutečné rány naštěstí nedošlo. Jeden z nich jí z ruky vytrhl mobilní telefon, který jí vzal, a poškodil sluneční brýle. Oběma poškozeným v době napadání navíc slovně vyhrožovali újmou na zdraví a na životě,“ popsala incident Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Poslední z pětice útočníků po celou dobu hlídal, aby jeho spolupachatelé nebyli při napadání přistiženi. „Poté, co se agresoři pokusili uvedeným způsobem obě ženy zastrašit, z místa odešli. Ke zranění poškozených nedošlo a nebylo nutné volat záchrannou službu. Hmotná škoda, která jim vznikla, byla předběžně vyčíslena na 18 tisíc korun. Napadené ženy nás neprodleně informovaly o nečekané události a podaly k celé věci vysvětlení,“ sdělila dále mluvčí krajské policie Miluše Zajícová s tím, že na základě zjištěných okolností se do šetření případu společně s policisty zapojili i kriminalisté. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu loupeže, přečinu výtržnictví a přečinu nebezpečného vyhrožování. Po zjištění totožnosti podezřelých osob dal státní zástupce souhlas s jejich zadržením a celá pětice skončila už ve čtvrtek ve večerních hodinách v policejních celách. Následovaly procesní úkony, v nichž v současné době pokračujeme, a potrvají do té doby, než bude celý případ řádně zadokumentován,“ uzavřela Miluše Zajícová.

K násilnému činu došlo ve stejné budově, v níž sídlí Městská policie Prostějov. „Nebudu tento případ nijak komentovat, vyšetřování je plně v kompetenci Policie ČR,“ řekl Večerníku ředitel prostějovských strážníků Libor Šebestík. K incidentu v magistrátní budově získal Večerník ale vyjádření samého primátora. „Jednání pachatelů jednoznačně odsuzuji a děkuji všem, kteří se podíleli na jejich rychlém dopadení. Vedení městské policie jsem uložil shromáždění všech dostupných informací a celou věc samozřejmě nadále šetří Policie České republiky. Až dostanu závěry obou vyšetřování, rozhodnu o případném dalším postupu,“ sdělil exkluzivně Večerníku první muž Prostějova František Jura.