Ve svém věku by už mohl mít rozum. Jenže se dal dohromady s mladou „kočkou“ a tak se musel třiašedesátiletý muž z Brodku u Konice přezdívaný „Dědek“ pořádně činit. Dle policistů byl součástí organizované bandy, která vyráběla a prodávala nebezpečný pervitin na různých místech celého kraje.

Policisté si pro něj přišli do Brodku u Konice ve středu 5. června, a to v rámci rozsáhlé akce, která nesla krycí název Yeti.

Tady se pořád něco děje. Jen dva dny po smrti mladého muže, který se zabil pádem z okna a jehož měl dle mnohých předtím pobodat jeho vlastní otec, navštívili policisté Brodek u Konice opět.

Tentokrát si přišli pro muže, který spolu s partnerkou a dítětem obýval zanedbaný rodinný v dům nacházející se u tzv. staré cesty. Důvodem byl velkoprodej drog. Policisté kromě něj zatkli další čtyři muže a dvě ženy. Nejmladšímu ze členů organizované skupiny bylo šestadvacet, „Dědek“ byl ve svých třiašedesáti jednoznačně nejstarší. „Všichni se měli protiprávního jednání dopustit tím, že od konce roku 2021 do 5. června 2024 se postupně jako členové organizované skupiny vědomě podíleli na organizaci a obchodu s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě pervitinu. A to od nákupu chemických látek, léčiv a dalších komponent potřebných k výrobě drog přes samotnou výrobu až po následnou distribuci,“ popsal policejní tiskový mluvčí Libor Hejtman.

Organizovaná skupina působila zejména v Olomouckém kraji, aktivní byla především na Šumpersku. „Každý svým částečným jednáním přispěl k výrobě drog. Jejich cílem byl maximální finanční zisk,“ dodal Libor Hejtman. Policisté v této souvislosti provedli celkem devět domovních prohlídek a osm prohlídek jiných prostor a pozemků. „Při nich byly zajištěny dvě kompletní varny, chemikálie a nástroje potřebné k výrobě pervitinu a také věci potřebné k jeho distribuci. Bylo zajištěno téměř 10 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin či efedrin způsobilý k výrobě drogy,“ dodal Libor Hejtman. To nebylo vše. Policisté zabavili i dvě střelné zbraně, a to konkrétně pistoli a brokovnici, a také značné množství peněz. „Jednalo se o finanční hotovost ve výši 1 600 000 korun, 1 205 EUR a 2 170 zlotých,“ upřesnil Libor Hejtman s tím, že všichni obvinění jsou stíháni vazebně. „Dvěma mužům ve věku 45 a 46 let hrozí za čin velkého rozsahu trest odnětí svobody na osm až dvanáct let. Zbývajícím pěti členům hrozí tresty odnětí svobody na dvě léta až deset let,“ uzavřel Libor Hejtman.