Toto je dosti nechutná záležitost. Sotva zletilá dívka z Nivy obvinila svého bratra z opakovaného znásilňování. Na podporu svého tvrzení doložila i textovou zprávu. V ní jí sourozenec vyhrožuje, že „pokud mu ho nevyhoní“, prozradí matce, s kým se vyspala. Mladý muž se k sexu se sestrou měl přiznat i svým známým.

Za celou věcí stálo katastrofální zázemí, toxické vztahy k rodině a všeobecné holdování alkoholu. Celou záležitostí se opakovaně zabýval prostějovský soud. Mladého muže z Nivy nejprve odsoudil k 3,5 rokům vězení nepodmíněně, uplynulé úterý 18. června však otočil a poněkud překvapivě jej zprostil viny. Jak je to možné?

Tady se nabízí spousta otázek. Procházelo mladíkovi opakované znásilňování sestry? Nebo si to ona všechno vymyslela? Proč by to ovšem dělala? Pokud mluvila pravdu, jak je možné, že si při opakovaném výslechu nebyla schopná vybavit nejen konkrétní detaily, ale třeba i to, kdy a kolikrát mělo k vynucenému sexu dojít? To vše byly nelehké otázky, na které v průběhu uplynulého úterý náročným způsobem hledal odpovědi prostějovský soud.

O celé kauze senát prostějovského soudu již jednou rozhodl. Nedávno odsoudil mladého muže za opakované znásilňování jeho sestry ke 42 měsícům vězení nepodmíněně. Jenže ten se proti tomuto rozhodnutí odvolal a Krajský soud v Brně věc do Prostějova vrátil, přičemž si vyžádal doplnění toho, co, kdy a kolikrát přesně se vlastně stalo. Proto musela být poškozená v této nebývale citlivé věci opět podrobně vyslechnuta. „V noci si lehl ke mně, začal mě osahávat, občas mi strkal dovnitř prsty. Několikrát po mně chtěl, abych mu ho vyhonila,“ vypověděla mladá žena, která ovšem nebyla schopna říct, kolikrát a kdy přesně se tyto věci děly.

Bratra „udat“ nechtěla

Přitom k jejímu znásilňování ze strany bratra mělo docházet ještě mnohem dřív, a to již v době, kdy byla ještě nezletilá. Jenže už tehdy brněnský soud celou věc kvůli její údajné nedůvěryhodnosti „dal k ledu“ a ona sama skončila v dětském domově, protože doma to dle vlastních slov již nemohla vydržet. Do bytovky v Nivě se z dětského domova vrátila v červenci 2020. „Chvíli byl pokoj, ale poté, co se od nás táta odstěhoval, začal s tím bratr znovu,“ upřesnila poškozená s tím, že otce měla matka „vykopnout“ někdy na podzim roku 2022. Začátkem prosince jí bratr napsal výmluvnou zprávu, že pokud mu ho „nevyhoní“, tak matce řekne, s kým se vyspala. S tímto vydíráním se svěřila i své spolupracovnici, které přeposlala uvedenou zprávu. Přesto vše na policii celou záležitost nenahlásila, zmínila ji až během výslechu, jenž se týkal něčeho docela jiného, a to rvačky jejích dvou bratrů.

I vzhledem k tomu, že očividně neměla žádnou motivaci si cokoliv vymýšlet a její výpověď podporovaly i další důkazy, byl její bratr prostějovským soudem původně odsouzen. Jenže odvolacímu soudu se nelíbily nepřesnosti v počtu i době jednotlivých znásilnění.

Všechno si vybájila?

Předvolaní soudní znalci z oboru psychiatrie vůbec neoperovali s tím, že by k nepřesnostem ve výpovědi mladé dívky mohlo docházet i kvůli přirozené, „sebezáchovné“ vlastnosti lidské paměti vytěsňovat nepříjemné zážitky. Naopak ze závěrů jednoho z nich vyplynulo, že by mladá žena měla trpět „bájivou lhavostí“, kdy jedinec ztrácí hranici vědomého rozlišení mezi realitou a fantazií. Na její podporu však kromě zcela jednoznačné zprávy od jejího bratra, kdy se dožaduje „vyhonění“, vystoupili i další svědci. „Asi třikrát jsem se obžalovaného na rovinu zeptal, proč tohle všechno své sestře dělá. On měl vždy stejnou odpověď, že byl opilý. Byl u toho i další známý,“ vypověděl dosti přesvědčivě jeden ze svědků, jehož výpověď obžalovaný přímo na místě nikterak nerozporoval. Podobně další žena potvrdila, že se jí poškozená se svým trápením s bratrem a jeho sexuálními útoky několikrát svěřila. Právě u ní a jejího přítele nakonec našla mladá žena azyl, když se jí podařilo odstěhovat z opravdu toxického prostředí vlastní rodiny. „Hodně jí to pomohlo, věříme, že bude schopná začít žít normální život,“ shodl se pár.

Proč byl zproštěn viny?

Ve své závěrečné řeči státní zástupkyně upozornila, že nepřesnosti ve výpovědi poškozené mohou vycházet ze způsobu života i rodinného zázemí, kdy v obou případech hrál významnou roli alkohol. Zato obhájkyně pro tyto nesrovnalosti absolutně žádné pochopení neměla. „Znásilnění je natolik výrazný zásah do intimity, že by jej obžalovaná měla být schopna přesně popsat. A toho jsme se nedočkali. Pokud se k tomu navíc připojuje i zásadní nesoulad ohledně frekvencí tohoto údajného znásilňování od dvakrát až třikrát za celou dobu až po několikrát týdně, pak nelze jinak než mít o výpovědi poškozené oprávněné pochybnosti,“ shrnula v závěrečné řeči advokátka.

Odvolá se státní zástupkyně?

Senát prostějovského soudu se nakonec přiklonil na stranu obžalovaného a zprostil jej viny. To je v přímém protikladu k původnímu rozsudku, proti němuž si obžalovaný podal odvolání.

Prostějovský soud tak učinil zejména kvůli rozporům ve výpovědi poškozené. Aktuální rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupkyně zvažuje možnost odvolání.