Úřad práce ČR evidoval ke 31. květnu 2024 v Olomouckém kraji celkem 15 953 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 422 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl vyšší o 2 235 osob. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně poklesl o 0,1 procentního bodu na hodnotu 3,8 procenta.

V meziročním srovnání se podíl nezaměstnaných v kraji zvýšil o 0,6 procentního bodu. Od začátku roku zajistil Úřad práce ČR rekvalifikace pro více než dvojnásobek lidí než vloni, roste zájem i o digitální vzdělávání. Krajská pobočka přijímá zároveň přihlášky zaměstnavatelů na podzimní burzy práce a vzdělávání.

K poklesu nezaměstnanosti došlo během května ve všech okresech Olomouckého kraje. K největšímu absolutnímu snížení počtu nezaměstnaných došlo v nejlidnatějším okrese Olomouc (o 137 osob), ale největší procentuální pokles vykázalo Jesenicko.  Podíl nezaměstnaných vyšší, než je republiková hodnota, vykázaly tři okresy – Jeseník (4,9 procenta), Přerov (4,4 procenta) a Šumperk (4,1 procenta). Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,9 procenta). „Jesenicko opět potvrdilo svou pověst regionu s největším sezónním kolísáním nezaměstnanosti v Olomouckém kraji. Počet nezaměstnaných se zde meziměsíčně snížil o 10 procent, což je vůbec největší procentuální pokles nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ říká ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal. „Na podzim nás opět čekají burzy práce a vzdělávání. Ty jsou opravdu skvělou příležitostí jak pro čerstvé absolventy škol, tak třeba pro ty, kteří se nedostali na střední školy, setkat se na jednom místě s více zaměstnavateli, popovídat si s nimi o tom, jaké mají požadavky na nové zaměstnance, domluvit se s nimi na případné spolupráci, případně se poradit o tom, jaké další vzdělání nebo kurzy by měli absolvovat pro snadnější pracovní uplatnění,“ dodává Přidal.

Prostějovsko je na tom nejlépe

Pobočka Úřadu práce ČR v Prostějově vykazovala poslední květnový den v prostějovském regionu celkem 2 169 lidí bez práce. „Z tohoto počtu bylo 1 222 žen. Na Úřadu práce v Prostějově je aktuálně hlášeno 1 119 volných pracovních míst a podíl nezaměstnaných osob na Prostějovsku činí 2,9 procenta. Je to nejnižší hodnota v celém Olomouckém kraji,” uvedl Vlastimil Přidal.

Aktivní politika zaměstnanosti

Prostřednictvím aktivní politiky zaměstnanosti bylo od počátku roku 2024 finančně podpořeno již 1 908 osob, z toho do rekvalifikačních kurzů bylo zařazeno 1 237 osob. Počet lidí, kteří absolvovali některý z rekvalifikačních kurzů, je více než dvojnásobně vyšší než ve stejném období loňského roku. Kromě toho také 220 lidí využilo některý z mnoha kurzů v oblasti digitálního vzdělávání.

Mezi nejčastěji využívané počítačové kurzy patří digitální gramotnost a základy práce s počítačem, využití umělé inteligence v praxi, počítačová grafika a design, příprava na práci IT testera, programování a tvorba www aplikací, práce v CAD software (např. CATIA), digitální nástroje pro komunikaci týmů, Power BI a datová analýza, on-line marketing, účetnictví a mzdové účetnictví s využitím výpočetní techniky a mnoho dalších. Nabídku kurzů a více o podmínkách jejich absolvování najdou zájemci na webu www.jsemvkurzu.cz.