Při bleskové povodni na Přerovsku bylo ve čtvrtek vpodvečer zasaženo přívalovou vlnou 7 obcí. Konkrétně jsme zasahovali v obcích Šišma, Hradčany, Domaželice, Kladníky, Hlinsko, Nové Dvory a Oldřichov. 


Během večera a noci jsme prováděli především záchranné práce. Zachránili jsme 10 lidí ohrožených bleskovou povodní buď přímo z rodinných domů, nebo z nepřístupných míst. Celkově jsme zde zasahovali u téměř 70 událostí. V terénu nepřetržitě i v noci pracovalo 65 profesionálních a dobrovolných jednotek, tedy asi 250 hasičů a velký počet techniky. 

Obrovský kus práce odvedli také naši operátoři na operačním středisku, kteří večer i v noci přijali stovky oznámení. Veškeré hovory museli vyhodnotit, vyslat ihned pomoc a následně velký počet jednotek a hasičů koordinovat a řídit.

Následky jsme řešili ještě i v pátek ráno, kdy jsme pokračovali v likvidačních pracích ve spolupráci se starosty a s místními jednotkami dobrovolných hasičů.

 

Nejvíce ohrožena byla obec Šišma, kde byla vlna tak silná, že plavaly i automobily. Některé z nich skončily v korytě řeky. Ve spolupráci s hasiči SŽ a jejich těžkou technikou jsme v noci 4 vozidla vytáhli na břeh.

V obcích jsme také čistili propustky, vytahovali jsme naplavené dřevo a kontejnery na odpad z koryt toků a postupně jsme je čistili. Čerpali jsme vodu z více než 70 nemovitostí, instalovali jsme u některých objektů pytle s pískem. Již v noci jsme zahájili likvidační práce.